Familj

Barn med hund

Bra för vår hälsa att omges av djur

Har ni djur i er familj? Om inte så har ditt barn säkert tjatat om att få ett djur? Det kan finnas flera anledningar till att ni inte vill ha ett djur i familjen som till exempel brist på tid, ekonomi eller att någon är allergisk. Men det finns många fördelar för oss människor att omges av djur, förutom att de kan vara gulliga att titta på.

Med djur i vår närvaro blir vi mindre stressade och vårt välmående förbättras markant. Du behöver nödvändigtvis inte ha ett husdjur för att få ta del av alla fördelar som kommer av att umgås med djur. Fördelarna kan du även få av hästarna i stallet, av fåren på bondgården eller av en katt du möter på gatan. Enligt Manimalis, som är en organisation som sprider kunskap om samhällsdjurens betydelse för oss människor, har det dessutom visat sig att barns självkänsla stärks om de får ta hand om djur.

LÄS ÄVEN: Ta med din hund till jobbet-dagen, 1 juli

Men var beror det på att vi mår bättre när vi umgås med djur? En anledning kan vara att vi människor utsöndrasr ett hormon som heter oxytocin när vi får beröring av olika slag. Det kan vi få vid till exempel sex, förlossning och amning, men också när vi omges av djur. När oxytocinet utsöndras sänks vår stressnivå och vi känner oss lugnare och mer harmoniska. Oxytocinen gör det också lättare för oss att ta in ny kunskap, förbättrar vår koncentration och gör oss mindre rädda. Dessutom lindrar det smärta. Eftersom det kommer så mycket gott när vi umgås med djur har det blivit allt vanligare att vård och omsorg använder sig av djur, exempelvis som terapiform.

LÄS ÄVEN: Terapihunden Hjärtat är barnens bästa vän

(Källa: Folkhälsan.fi, Manimalis.com)

Powered by Labrador CMS