Familj

Förlossning nyfödd bebis

Förlossningsklinik kan läggas ner

I många fall tvingas kvinnor åka någon annanstans än den förlossningsklinik de vänt sig till när det blivit dags att föda. Bristen på resurser uppges vara en stor orsak till att det ser ut som det gör. I takt med detta gick Praktikertjänst, som är Sveriges största koncern inom privatvård, i veckan ut med att de säger upp vårdavtalet med Stockholm läns landsting om BB Sophia. BB Sophia är en alternativ förlossningsklinik belägen i Stockholm, som öppnade i början av 2014. Detta innebär att BB Sophia högst troligt läggs ner om ett par månader. Enligt ägarna Praktikertjänst beror nedläggningen på att verksamheten gått med förlust. För de cirka 250 personerna som jobbar på BB Sophia kom beskedet som en chock, och i sociala medier visar föräldrar sin missnöjdhet med namnunderskrifter och grupper för att få beslutsfattarna att ändra beslutet.

BB Sophia har en väldigt hög nöjdhet bland de föräldrar som fött där, då enheten är ensam i sitt slag att erbjuda familjen allting på ett och samma plan, där man aldrig behöver skiljas åt från sitt nyfödda barn även om barnet skulle vara i behov av extra vård. För att behålla den kapacitet som behövs menar Barbro Naroskyin, hälso och sjukvårdsdirektör, att man stegvis kommer utöka verksamheten vid övriga förlossningsenheter. Det man då ställer sig frågande till är hur det ska vara möjligt med den höga belastning som redan är.

Vi har pratat med Maria Ceder Engebretzen som är en av de som startat upproret Födelsevrålet, där de bland annat just nu kämpar mot denna nedläggning. Hon ställer sig skeptisk till hur detta beslut kommer påverka den kommande förlossningsvården i Stockholm och även i övriga städer.

- Födelsevrålet är ett uppror startat av en grupp föräldrar som fick nog av felprioriteringarna inom förlossningsvården. I samband med beskeden om nedläggningarna av både Södra BB och BB Sophia, landets enda alternativa förlossningenskliniker, dessutom de kliniker med högst nöjdhet bland de födande kände vi att måttet var rågat. Om man skulle sammanfatta födelsevrålets budskap så skulle det bli ”Min kropp, mitt barn, mitt val”. Det märks att vi inte är ensamma om att tycka såhär. Vi startade en Facebookgrupp och knappt två dygn senare var vi över 1500 medlemmar.

BB Sophia öppnade i början av 2014 och har kapacitet för ca 4000 förlossningar per år. I början av februari fanns det inte en enda ledig förlossningsplats i Stockholm, och enligt barn och landstingsrådet Ella Bohlin är lösningen att använda den kapacitet som finns på landets övriga förlossningskliniker.

Men förlossningspersonalen i Sverige och framförallt i Stockholm håller inte med, då det i takt med att det flyttar in fler och fler människor inte behövs bara fler förlossningsrum utan även mer personal och utbyggnad av operationsavdelningar. De som motsätter sig att BB Sophia stängs, menar att det är mer kostnadseffektivt att gå in mer ekonomisk hjälp till förlossningskliniken istället för att stänga den. Maria Ceder Engebretzen är villig att hålla med.

- Personligen tycker jag att det är fruktansvärt att BB Sophia läggs ner! De erbjuder någon unikt, arbetar evidensbaserat och håller ihop familjen. Personalen är helt fantastisk. Sen tycker jag att det som födande och på BB är så bra att man har ”sin” barnmorska. Under förlossningen har man samma hos sig hela tiden, vilket skapar en enorm trygghet. Det är helt galet att man ens tänker tanken att lägga ner den klinik som flest födande är nöjda med. Jag hade hoppats att BB Sophia och Södra BB hade fått fungera som förebilder för andra kliniker, istället läggs de ner. Det är ca 5000 som födde där förra året och trots det har jag kompisar som fick åka till sjukhus utanför länet för att det inte fanns plats i Stockholm. Att man inte får veta hur och var man ska föda är skapar en otrygghet.

Vill man läsa mer om Födelsevrålet kan man besöka www.fodelsevralet.se eller gå in på deras Facebooksida.

Övriga källor:

www.sverigesradio.se

www.lakartidningen.se

www.sll.se

www.1177.se

Powered by Labrador CMS