Allt i hemmet

Bästa knepen att ta bort kaffefläckar – utan tvättmedel

I stunden känns det som världens katastrof – men det finns faktiskt enkla lösningar för att ta bort kaffefläckar på. Allt för föräldrar visar hur!

Svåra problem kräver enkla lösningar. Att få bort kaffefläckar med dyra, kemikaliska medel är dåliga för miljön. Det är faktiskt inte ens nödvändigt att gå så långt för att bekämpa kaffefläckarna. Vi har listat olika knep som gör att du enklare kan ta bort kaffefläcken!

Kaffefläckar på kläder

1. Börja alltid med blötläggning av kaffefläckarna

Börja alltid med att blötlägga plagget i kallt vatten i 30 minuter. På så sätt förbehandlar du fläcken genom att så mycket av kaffet sugs upp. Du kan även här ha i lite tvättmedel men det viktigaste är att det ligger kallt.

2. Ta bort kaffefläckar med vinäger och shampoo

Vit vinäger funkar faktiskt till en del saker – till exempel på kaffefläckar. Ta lite vit vinäger och shampoo som du gnuggar försiktigt på fläcken. Häll sedan över lite kokhett vatten.

3. Ättika mot kaffefläckar

Blanda lite ättika med kallt vatten och spraya på fläcken. Ättika är en mirakelprodukt som funkar till väldigt mycket rengöring.

4. Bikarbonat mot kaffefläckarna

Funkar det inte med ättika så kan du även testa bikarbonat. Bikarbonat, precis som ättika, är även den en bra produkt som är skonsam för miljön.

Börja med att hälla varmt vatten på fläcken. Sedan kan du gnugga in fläcken försiktigt med bikarbonat och låta det ligga i några timmar. Efter det kan du tvätta plagget som vanligt om fläcken inte är borta.

Efter du gnuggat på fläcken så kan du alltid tvätta plagget som vanligt. Men det viktigaste är att börja ta bort fläcken innan tvätten!

Kaffefläckar på tapet

1. Mirakelsvampen

Har du testat den här geniala uppfinningen? Precis som namnet heter är det faktiskt inget annat än en mirakelsvamp. Säljs ofta på inredningsbutiker men även välsorterade mataffärer i städhyllan. Fukta "mirakelsvampen" med vatten och gnugga på kaffefläcken på tapeten. Var noga med att se till så du inte gnuggar för hårt på en papperstapet. Då ska du också se till att inte ha för mycket vatten på din svamp.

2. Potatismjöl

Om du precis fått kaffefläck på din tapet och den fortfarande är "färsk" kan du prova pudra med potatismjöl. Det drar åt sig fukten och du kan sopa bort fläcken försiktigt.

Kaffefläckar på mattan

Här kan du prova de knep som funkar för kläder. Du kan också prova använda vinäger och diskmedel som du sprayar på fläcken. Fortsätt spraya och gnugga tills du ser att färgen börjar försvinna!

Nu hoppas vi att du fått bukt på alla kaffefläckar!

Läs mer:

Undvik "Swimmer's ear" – så rengör du dina AirPods

Aldrig mera gråta när du hackar lök – här är 8 tips

Fläckar i sängen? Bästa tipset för att tvätta din bäddmadrass

Powered by Labrador CMS