Allt i hemmet

Kycklingfiléer panerade i ströbröd
Kycklingfiléer panerade i ströbröd

Istället för ströbröd: 10 goda tips

Ska du precis laga mat och ströbrödet är slut? Ingen fara – här är 10 tips på ingredienser du kan använda istället för ströbröd.

De flesta av oss har nog vid något tillfälle stått i köket redo att laga mat eller baka när man upptäcker att ströbrödet är slut. Man börjar rycka i skåp och lådor och svettdropparna växer när man tänker på att behöva åka till mataffären. Men nästa gång det händer kan du ta det lugnt. Du har med störst sannolikhet ett alldeles perfekt substitut stående i ditt skafferi.

Ersätt ströbrödet med något av dessa 10 goda tips

1. Mannagryn/Havregryn

Om du tillagar köttbullar, pannbiff eller köttfärslimpa är havregryn och mannagryn perfekta substitut att använda istället för ströbröd eftersom det binder ägg, kött och kryddor.

2. Mjöl

Vetemjöl, grahamsmjöl, majsmjöl eller glutensäkert havremjöl. Det är bara att välja och vraka! Perfekt att använda istället för ströbröd när du vill panera fisk, kyckling och grönsaker.

3. Socker

Vare sig du har strösocker, brun farinsocker eller råsocker så är det ett riktigt bra alternativ till ströbröd som ger en god knäckig yta.

4. Kokosflingor

Ska du baka kladdkaka och behöver ströa din kakform? Testa krossade kokosflingor!

5. Linfrön

Om du är sugen på en nötigare smak kan du använda dig av hela linfrön istället för ströbröd.

6. Knäckebröd/torra brödskivor

Har du kex eller skorpor i skafferiet? Toppen – lägg dem i en plastpåse och krossa med en brödkavel. Perfekt till den panerade fisken eller på salladen.

7. Kakmix

Har du tänkt baka? Om du har en färdig kakmix liggandes i köksskåpet har du en riktigt smarrig ersättare till ströbrödet.

8. Flingor

Om du har cornflakes eller flingor i skåpet kan du krossa dessa till riktigt goda smulor – perfekt substitut för det mesta som kräver ströbröd. Tänk på att använda osötade flingor om det gäller matlagning. Ska du baka går sötade flingor precis lika bra.

9. Chips

Vill du krydda din kyckling eller fiskfilé lite extra passar krossade potatischips eller tortillachips riktigt bra istället för ströbröd. Toppen till texmex-fredag!

10. Nötter

Vill du ha ett substitut till ströbrödet som är extra näringsrikt kan du ta en påse nötter. Krossa nötter av valfri sort såsom mandlar, cashewnötter och valnötter för att få till en riktigt god middag. Passar lika bra till fläsk, kyckling och fisk.

Nu slipper du rycka håret av dig nästa gång ströbrödet är slut – det finns mycket du kan använda istället för ströbröd. Smaklig spis!

LÄS MER:

Det här kan du använda istället för kaffefilter

Kokosolja - utmärkt medel mot fästingar

7 effektiva tips för att få bort tomatfläckar

Texten är skriven av: Martina Danielsson

Powered by Labrador CMS