10 tips för god hudvård

10 tips för god hudvård

Här kommer 10 goda råd för hur du tar hand om din hud. Dela gärna artikeln med någon du tycker om.
 
Tips 1
Det är viktigt att skaffa sig vissa grundläggande hudvårdsrutiner för att huden ska må bra och behålla sin lyster året om. För att vårda och respektera din hud är val av anpassade  hudvårdsprodukter till din hudtyp väsentligt. Torr hud har inte samma behov som fet hud.
 
Tips 2
Var noga med de områden som är extra känsliga. Vissa delar av ansiktet (till exempel läpparna och huden runt ögonen) består av särskilt tunn och ömtålig hud. Dessa delar av ansiktet är känsligare än andra och kräver därför extra omvårdnad och anpassad hudvård.
 
Tips 3
Skonsam rengöring. Vid vård av känslig hud är makeupborttagning ett viktigt första steg. Det är viktigt att inte utsätta huden för onödig stress och att respektera dess naturliga balans. Använd därför pH-neutral makeupborttagning som särskilt anpassats för skonsam rengöring av överhuden.
 
Tips 4
Ögonen: ett riskområde. Huden runt ögonen är tio gånger så tunn som den övriga ansiktshuden. Välj särskilda produkter för makeupborttagning i detta område.
 
Tips 5
Glöm inte exfoliering. Använd en lämplig peelande produkt en till två gånger i veckan. Välj en pH-neutral peeling som passar bra för att jämna ut och rengöra huden på djupet, men samtidigt bevara hudens naturliga balans.
 
Tips 6
Återfuktning är A och O. Läderhuden består till 70 % av vatten och överhuden till 15 %. För att bevara hudens fuktbalans är det viktigt att använda återfuktande hudvårdsprodukter varje dag. Det är även bra att regelbundet använda en återfuktande mask. Överflödet avlägsnas med en källvattenspray.
 
Tips 7
Välj hypoallergen makeup. Undvik att utsätta huden för de allergirisker som förknippas med användning av produkter som inte är anpassade för din hudtyp. Välj hypoallergena makeupprodukter som är specifikt anpassade för att tillgodose hudens behov hos alla hudtyper, även känslig hud.
 
Tips 8
Solskydd. Oavsett årstid bör du använda  daglig hudvård med solskyddsfaktor. På så sätt undviks de skadliga effekterna av solens strålar, som kan få huden att åldras i förtid.
 
Tips 9
Se upp med yttre stressfaktorer. Luftföroreningar, rökning, stress… alla har de gemensamt att de påverkar huden negativt. Applicera hudvårdsprodukter varje dag innan du går hemifrån som skyddar huden från vardagens stresselement. Glöm inte bort att rengöra huden noga när du kommer hem på kvällarna.
 
Tips 10
Ta hand om läpparna. Använd fuktbevarande cremer för läpparna så fort du känner att det behövs. Läpparna är särskilt ömtåliga och du bör du smörja in dem så ofta du behöver.