4 olika flytningar – det här betyder sekretet

4 olika flytningar – det här betyder sekretet

Visste du att under en menscykel har du olika typer av flytningar som betyder olika saker?

Det finns fyra olika typer av flytningar (livmoderhalssekret) som kommer under varje menscykel, och mängden varierar från kvinna till kvinna. Det här betyder de fyra olika livmodershalssekretet!
 

Det mest fertila sekretet

Det äggviteliknande livmoderhalssekret visar på mest fertilitet. Denna typ av flytning brukar komma precis i början av ägglossningen, eller mitt i den. Du kan känna igen sekretet på dess utseende vilket liknar en okokt äggvita från ett hönsägg, dessutom kan det kännas halt när du torkar dig efter toalettbesöket. Sekretet är segt och går att ”dra” i mellan fingrarna och anledningen till det är för att det ska göra det lättare för spermierna att simma upp genom livmoderhalsen.
 

Fertilt sekret

Det vattniga livmoderhalssekretet tyder även det på att du är fertil, men inte lika fertil som ovanstående. Sekretet är vattnigt, som namnet antyder, och kan både kännas som och likna kiss i trosan. Detta sekret gör det, precis som det äggviteliknande, lätt för spermierna att simma upp genom livmoderhalsen.

 

Icke fertila sekret

Det krämiga livmoderhalssekretet är inte fertilt och kan ibland kallas för lotionflytningar, eftersom det känns som just lotion. Denna typ av flytning kan komma både innan, efter och under ägglossningen. Färgen kan vara allt från vitt till ljusgult.

Det klistriga livmoderhalssekretet är det minst fertila av de fyra olika typerna. Detta sekret kommer när mensen närmar sig och är klistrigare än de andra sekreten i konsistensen. Det är tjockt och klistrigt och gör det svårt för spermier att ta sig igenom. 

LÄS ÄVEN: Ägglossning – fakta och symptom

Källa: RFSU

Foto: VGstockstudio/Shutterstock.com