Annons:
Alexander Erik Hubertus Bertil, det betyder prinsens namn

Alexander Erik Hubertus Bertil, det betyder prinsens namn

Prins Carl Philip och Prinsessan Sofias nyfödda son har fått sitt namn. Han kommer att heta Alexander Erik Hubertus Bertil, Hertig av Södermanland och tilltalsnamnet är Alexander. Det här betyder namnen! Informationen är tagen från vår systersajt Svenskanamn.se

Alexander, 12 december
Alexander är ett manligt förnamn av grekiskt ursprung (Aléxandros), bildat av två ord som betyder försvarare och människa, alltså ungefär människans försvarare. Namnet Alexander kan också betyda konung/härskare, man brukar säga att Alexander är härskaren över världen. Namnsdagen är 12 december tillsammans med Alexís.

2015 fanns det 77 813 män som hette Alexander och 29 kvinnor.

Erik, namnsdag 18 maj
Erik är ett mansnamn med germanskt/fornnordiskt ursprung. Det är den maskulina formen av Erika, som betyder den "ärade", och är sammansatt av en förled som betyder ensam eller alltid, och en efterled som betyder härskare, kung eller stor, mäktig.

Erik är det vanligaste namnet bland män i Sverige (2015) och är ett av få namn som hängt med i alla tider. Det äldsta belägget i Sverige är en runinskrift från 1000-talet på nu försvunnen sten i Kusta, Uppland: Erik och Suir och Tonna satte denna sten efter Gudmund sin fader. Erik har sedan gamla tider förekommit som kunganamn i Sverige. Datumet i almanackan är tillägnat Erik den helige (Erik IX) som mördades den 18 maj 1160 och därefter blev föremål för en stark helgonkult, Eriksdagen var länge en helgdag i Sverige.

Prinsessan Sofias pappa, och Alexanders morfar, heter Erik i förnamn.

2015 fanns det 300 140 män som hette Erik och 15 kvinnor.

LÄS ÄVEN: Det här betyder lillprinsen Oscars alla namn 
 

Hubertus, 6 januari
Hubertus är ett mansnamn, den latinska formen av det forntyska namnet Hubert, med betydelsen ljust sinne. Namnet har använts i Sverige sedan mitten av 1600-talet, men är numera ovanligt.

Kung Carl XVI Gustaf, Alexanders farfar, heter Hubertus i mellannamn.

2015 fanns det 195 män som hette Hubertus och 1 kvinna.
 

Bertil
Bertil är ett mansnamn, med rötter från forntyskland. Namnet är bildat av ordet bercht som betyder ljus, glänsande. Det äldsta belägget i Sverige är från år 1396, men namnet kom inte att bli populärt förrän på 1800-talet.

Namnet var ett modenamn på 20- och 30-talen, inspirerade av prins Bertil (född år 1912), men därefter har namnet använts sparsamt som tilltalsnamn. Prins Bertil stod Prins Carl Philip mycket nära och är en anledning till att vår nya prins fick namnet som mellannamn.

2015 fanns det 62 107 män som hette Bertil och 2 kvinnor.


(Källa: Svenskanamn)

 

Annons