Hälsa

Barnfetma minskar mest i Stockholm

En studie baserat på en nationell barnmiljöenkät visar att övervikt bland svenska barn minskar. Den tydligaste nedåtgående trenden finns i Stockholm. Där minskade andelen överviktiga åttaåriga flickor från 17 procent till drygt 10 mellan åren 2003 och 2011. Trenden för pojkar i samma ålder är liknande men där är siffrorna inte statistiskt säkerställda.

Forskaren Finn Rasmussen, professor i socialmedicin vid ­Karolinska institutet menar att resultaten talar för ett trendbrott. Trenden i Stockholm bryter tydligt av mot resten av landet. Rasmussen pekar på att barnfetma är en klassfråga och viktkurvan i Stockholm följer bostadspriserna. I centrala staden är priserna höga och få barn överviktiga, längre ut är bostadspriserna låga och barnfetman högre.

Den nya studien visar också en tydlig koppling mellan föräldrarnas utbildningsnivå och barnens risk att väga för mycket. Enligt Rasmussen så tar föräldrar med högre utbildning till sig mer information och kunskap om betydelsen av bra mat och motion, både för sig själva och sina barn.

Hur undviker man övervikt och fetma hos barn?

Ofta beror övervikt hos barn på att resten av familjen har liknande kost- och motionsvanor. De vuxna sätter mönstret för hur mycket barnet rör sig både genom vardagsrörelse som andelen bilåkande och hissåkande samt fritidsaktiviteter.

Tips! Skapa bra vanor tillsammans kring fysisk aktivitet. Minst en timmes rörelse varje dag är ett bra mål till exempel genom att cykla, spela fotboll, leka i lekparken, simma eller gå.

Att lätt gå upp i vikt är ärftligt – om en förälder har anlag för övervikt eller fetma är det större risk att barnet också har det. Matvanorna påverkar också hela familjen. Överviktiga barn äter ofta fort och småäter mellan måltider.

Tips! Planera i förväg och skapa struktur för barnet och familjens måltider. Ät tillsammans på bestämda tider. En europeisk studie som presenterades i maj 2014 visade att barn som åt frukost med sina föräldrar fem–sju gånger i veckan löpte 40 procents mindre risk att vara överviktiga, jämfört med dem som åt frukost tillsammans bara två–fyra gånger per vecka. För familjer som åt gemensamma middagar var sannolikheten för övervikt 30 procent lägre bland dem som mer ofta åt tillsammans.

Vill du som förälder ha råd och stöd kring barn med övervikt och fetma vänder du dig till din BVC, vårdcentral eller skolhälovård.

Powered by Labrador CMS