Bebis

Barnsäkerhet i hemmet

Ingen designar sitt hem till att vara osäkert eller farligt. Så fungerar vi inte. Ingen vill bo i ett hus eller en lägenhet där man riskerar att skada sig eller fara illa. Tyvärr är det vi anser vara ett säkert hem, helt annorlunda för ett litet barn. Låt oss prata om barnsäkerhet.

Små nyfikna händer letar sig lätt in i ställen vi aldrig skulle överväga att stoppa fingrarna, och saker vi inte ens ägnar en tanke kan vara det mest spännande det lilla barnet någonsin sett. Barn börjar i genomsnitt krypa vid åtta månaders ålder, men många kan ta sig runt på egen hand långt innan dess. För att förebygga olyckor är det bäst att göra sitt hem så säkert man kan i god tid.

Nerifrån

Först och främst, håll golvet rent från småsaker. Ett litet barn på upptäcktsfärd i ett rum stoppar gärna saker i munnen, och ligger det batterier, knappar eller legobitar spridda över mattan så är det lätt hänt att de hamnar i halsen. Kvävningsrisken är stor. Flytta även krukväxter som kan vara giftiga utom räckhåll för barnet. Gröna blad är spännande att stoppa i munnen, men inte alltid nyttiga.

Har man målade väggar där färgen börjat flagna eller tapeter som lossnat bör man ordna detta innan barnet börjar ta sig runt. Gammal färg kan innehålla bly och andra farliga ämnen man inte vill att ens barn ska få i sig. Lägg halkskydd under mattor så att de inte kanar runt. När barnet kryper är det kanske inte ett så stort problem, men så fort det börjar ställa sig upp måste det ha något stadigt att stå på.

Lite längre upp

Se till så att alla eluttag är försedda med speciella petskydd designade för maximal barnsäkerhet. De små fingrarna älskar att undersöka allt de kommer över, och ett oskyddat eluttag är oerhört farligt. Se även till att elektriska apparater som finns inom räckhåll för barnet är urkopplade så att de inte kan sättas igång av misstag. Samma sak gäller apparater placerade på bord eller hyllor. Se till så att sladdarna är urkopplade och placerade utom räckhåll för barnet. Hängande sladdar är frestande att dra i, och det är lätt hänt att föremålen trillar ner. Fäst sladdar från större apparater vid golvlisterna, eller göm dem bakom möbler där barnet inte kommer åt dem. Av samma skäl bör även dukar och underlägg som går över kanten på bord undvikas. Drar barnet i dessa följer gärna allt som finns på bordet med.

Vassa kanter och hörn på bord och byråer är det lätt hänt att ett litet barn springer in i eller slår huvudet mot. Det finns särskilda skydd man lätt kan montera. För höga möbler som barn gärna klättrar på bör man använda fästanordningar som skruvas fast i väggen. Dessa gör det långt mycket svårare för till exempel bokhyllor att välta. Undvik att placera tunga saker som TV:n på höga möbler. På en låg möbel, placerad intill väggen, står den mycket mer stabilt. Eller ännu bättre om man har en platt TV som går att skruva direkt på väggen.

Se till så att skåp och luckor som barnet kan komma åt inte innehåller farliga saker. Eller ännu bättre, montera in barnlås som gör det omöjligt för dem att öppnas. Samma sak gäller kökslådor och skåp där det finns knivar eller andra farliga redskap. Tänk på att soppåsar och liknande är lockande att leka med, och förvara även dem säkert. Köket är annars ett spännande utrymme att utforska för barnet, så se till att kylskåp, frysar och ugnsluckor inte går att öppna. Ugnsluckor kan även bli heta, så det gäller att vara uppmärksam. I moderna kök är ugnen ofta placerad ovanför golvet, men annars så kan man behöva installera ett skydd. Vänd kastrullhandtag som står på spisen bort från kanten så att de inte går att nå. Det finns speciella spisskydd som hindrar att barnet kommer åt saker som står på spisen. Av samma skäl, ställ inte varma saker som mat eller dryck nära bordskanter. Element kan även de bli farligt heta, och har man sådana av den sorten bör man montera på något elementskydd.

Badrum

I badrummet finns det också en hel del spännande saker som kan vara farliga. Man ska aldrig lämna ett barn utan uppsikt i badkaret, inte ens för några sekunder. Det finns badstolar som man placerar i badkaret som gör att barnet sitter säkrare, men de gör inte att man kan lämna barnet ensamt. Kranar i badkar och handfat är hårda och kan beroende på modell vara ganska så kantiga och lätta att skada sig på om man halkar eller trillar. Det finns mjuka skydd för kranarna och kåpor som man sätter över vreden. Dessa gör det även svårare för barnet att sätta igång vattnet.

En halkfri matta av gummi som man placerar i badkaret minskar risken för att man ska trilla. Mattor av samma typ finns även till badrumsgolvet, som ofta blir halt när det är vått, och med ett litet barn som badar så blir det vått! Toalettlock kan vara tunga, och ett lås på toalettlocket förhindrar att barnet klämmer sig. Smink, krämer, tandkräm och andra toalettartiklar kommer ofta i färgglada

förpackningar som är lockande för små barn. De innehåller ofta också ämnen som är farliga om man stoppar dem i sig. Förvara dem utom räckhåll för barnet eller sätt barnsäkra lås på de skåp de finns i.

Mediciner bör förvaras inlåsta så att frestande små piller inte slinker in i nyfikna munnar. Tänk på att samla alla mediciner på ett och samma ställe för bästa kontroll. Handväskor brukar innehålla en massa spännande saker, så håll dem utom räckhåll för barnet.

Dörrar & fönster

Dörrar är lätta att klämma händer och fingrar i, och bör därför förses med speciella klämskydd som bromsar dörren eller gör det omöjligt för barnet att få in ett finger. Fönster, speciellt på våningar över marknivå, bör vara låsbara så att man inte kan trilla ut. Runt fönster finns också gardinband eller snören till persienner som kan vara farliga om barnet trär dem över huvudet. Klipp av eller knyt upp till en längd så att barnet inte kommer åt dem. Bor man i ett hus med trappor bör man installera trappgrindar både uppe och nere i trappan, både för att förhindra fall och för att barnet inte ska kunna klättra upp. Har trappan spjälor med större mellanrum än en decimeter bör man även installera något som täcker över dem för att undvika att barnet fastnar och skadar sig. Trappgrindar är annars också ett bra verktyg för att hindra barnet att ta sig in till utrymmen man inte vill att det ska vara, som garage, verkstäder eller tvättrum. Som regel gäller att man aldrig ska lämna barnet ensamt på ställen det kan trilla ner från, som soffor, barnstolar, sängar eller skötbord.

Säkerhetsanordningar

Förutom säkerhetsåtgärder som direkt rör barnet är det bra att kontrollera den allmänna säkerheten i sitt hem. Olyckor händer, inte bara barn, och det är alltid bättre att vara förberedd. Se till så att brandvarnare finns i alla utrymmen, att de fungerar och att batterierna är nya. Ha brandsläckare hemma, gärna mer än en, placerade lättillgängligt. Se till så att alla vet var de finns och hur man använder dem. Se även till så att det finns en logisk utrymningsväg ut ur huset eller lägenheten om det skulle brinna. Detta innebär att man lätt och smidigt ska kunna ta sig till en ytterdörr var man än befinner sig, utan att behöva manövrera runt alldeles för mycket. Gå kurser i första hjälpen, både för spädbarn och vuxna. Ta reda på hur man ska göra om barnet sätter i halsen, bränner sig, eller skadar sig på något annat sätt. Skaffa en första förbandslåda där alla viktiga föremål som kan behövas är samlade. Sätt upp viktiga nummer, larmnummer, giftcentralen, sjukvårdsrådgivningen, bredvid telefonen. Det är alltid bättre att vara för förberedd än inte alls.

Powered by Labrador CMS