Annons:
Bröstmjölks hållbarhet i kyl och frys och tips vid förvaring

Bröstmjölks hållbarhet i kyl och frys och tips vid förvaring

Oavsett om du ammar eller flaskar ditt barn kan det vara skönt att kunna spara sin bröstmjölk om man har möjlighet, och det går att förvara bröstmjölk både i kyl och i frys. Här får du läsa allt om det! 

 

Enligt 1177 går det bra att spara sin mjölk för att använda vid ett senare tillfälle, vilket är särskilt bra om någon annan än mamman ska ha barnet själv. Bröstmjölk kan sparas både i kylskåp och i frysen, men det är viktigt att ha koll på hur länge den stått för att minska risken för att barnet får i sig dåliga bakterier.
 

Förvara bröstmjölk i kylen

- Bröstmjölk som inte ska frysas in senare kan stå i kylen i upp till tre dygn.
- Bröstmjölk som ska frysas in kan stå i kylen i högst ett dygn.
 

Förvara bröstmjölk i frysen

Det är bra att dela upp mjölken i portionsstorlekar när du fryser in den, så att det är enkelt att plocka fram och tina en lagom mängd när den ska användas. Bröstmjölk kan förvaras i sex månader i frysen, men tänk på detta:

- diska lådan först
- koka lådan för att sterilisera den
- Låt lådan bli kall innan du häller i bröstmjölken
- placera lådan i en fryspåse och förslut
 

När mjölken har fryst kan du knacka ut dem i fryspåsen igen och sedan fylla på lådan med ny mjölk om du vill frysa in mer. Ett tips är att skriva datum på varje påse så du vet när de stoppades in i frysen.
 

Blanda bröstmjölk från olika pumpningstillfällen

Vill du blanda bröstmjölk från olika tillfällen med varandra? Det går om mjölken är tillräckligt kall när de ska blandas. Blandar du samman varm och kall mjölk bildas bakterier som ger mjölken kortade hållbarhet och sämre kvalitet. 
 

Källa: 1177
 

Tips från Familjelivs forum 

Familjelivs forum har flera medlemmar skrivit om hur de förvarar sin bröstmjölk.

”Jag frös in dem i istärningshållare och när de var frysta pillade jag ut dem och la i en plastpåse i frysen. Fick rådet av vårt BVC och jag tyckte det funkade bra”, skriver Ann R. Jezzoz skriver ” Jag häller mjölken direkt i påsar, sa bvc varför de rådde till att frysa i istärningar först?”, och Willeboy 08 fortsätter ”Jag frös in i små engångsburkar, tyckte jag var smidigt”, svarar Willeboy08.

Har du mycket mjölk och känner att du inte behöver allting till ditt eget barn kan du donera bröstmjölk. Det finns alltid för tidigt födda, eller sjuka barn som behöver bröstmjölk. Läs mer om det här

 

Annons