Dags att bli blöjfri – 10 pottor för barn

Dags att bli blöjfri – 10 pottor för barn

Denna artikel innehåller reklamlänkar. 

Är det dags att sluta med blöja och börja potträna? Ett första steg från blöjan till att barnen lär sig använda toaletten är att bekanta sig med pottan. Allt för föräldrar tipsar om 10 bra pottor som underlättar övergången från blöja till potta.

 

Pottor till barn

 

1. Beemoo Care Anti-Slip Potta, Toasits och Pall, Grå

 

Detta paket från Beemoo innehåller en potta med antiglidfunktion och stänkskydd, en pall och en toasits som kan placeras på den vanliga toalettsitsen. Köp detta paket för 229 kronor härifrån!

 

2. DOLU Lära-Gå-På-Pottan, Vit

Pottan ser ut som en vanliga toalett fast i miniformat och har till och med en spolknapp som ger ifrån sig ett realistiskt ljud. Pottan har en löstagbar innerpotta som är enkel att ta ut och rengöra. Klicka hem den härifrån!

 

3. BabyBjörn Pottstol, Grey/White

En storsäljande favorit! BabyBjörns pottstol står stadigt på golvet och har en bra höjd som gör det möjligt för ditt barn att sätta sig ner och ställa sig upp på egen hand. Pottan finns i flera fina färger. Klicka hem BabyBjörns pottstol för 369 kronor härifrån.

 

4. My Carry Potty Potta Ladybird

En prisbelönt bärbar potta som underlättar potträningen. Pottans design fina och härliga färger gör så att barnen tycker det är roligt att gå på pottan och det finns flera olika motiv att välja mellan. Klicka hem pottan för 479 kronor härifrån.

 

5. BabyBjörn Smart Potta, Deep Green/White

En lite mindre och enklare potta som du kan ta med på resor. Klicka hem den härifrån!

 

6. Paw Patrol Halkfri Potta, Vit

En potta med barnens favoriter från Paw Patrol. Pottan står stadigt på golvet och har halk- och stänkskydd. Klickan hem den för 109 kronor härifrån!

 

7. Bumbo 2in1 Potta/Pall , Vit/Grå

En potta som håller i många år då den har flera bra funktioner. Använd som potta, toalettsits och till sist som pall. Klicka hem den härifrån!

 

8. Pottiagogo Hopfällbar Resepotta, Pebble Grey

En praktiskt resepotta som du enkelt kan fälla upp med ett enhandsgrepp. Klicka hem den härifrån 229 kronor.

 

9. BabyDan Toalett-Potta

Klicka hem denna potta härifrån för 349 kronor!

 

10. BIG Potta med Ratt

Barnens absoluta favorit! En potta med ratt från det välkända märket Bobby Car. Klicka hem den härifrån för 229 kronor.

 

Hur lär man ett barn gå på pottan?

Att lära ett barn att gå på pottan och bli blöjfri kan, om man har tur, gå väldigt enkelt och smidigt men kan också bli en utmaning för både barn och föräldrar då det är en stor omställning för barnet. Det allra viktigaste är att barnet får ta sin tid och inte pressas till att använda pottan. I början av potträningen kan barnet få sitta på pottan med byxor eller blöja på sig för att bekanta sig med pottan i lugn och ro. Under potträningen är det vanligt att det sker olyckor då och då, men det är viktigt att inte tappa hoppet utan att fortsätta potträningen. Övning ger färdighet och det handlar om att skapa en ny vana och rutin för ditt barn.


Använd en potta i rätt höjd och storlek för barnet och ge mycket beröm när barnet väl använder sin potta. Det är viktigt att potträningen får en positivt prägel. Ett tips är att köpa en färgglad potta då det kan göra toalettbesöket till en roligare upplevelse för barnet. Du kan även låta barnet bläddra i en bok under toalettbesöket.

 

När börjar barn gå på pottan?

Det är viktigt att komma ihåg att alla barn är olika och har olika behov, vissa barn kan tycka att potträningen är lite läskig och behöva extra uppmuntran från föräldrarna medan andra barn är helt lugna med att gå från blöja till potta. Allt sker i barnens egna takt! Ett bra tips är att köpa hem en potta tidigt och låta den stå framme synligt så att barnet vänjer sig vid att pottan finns i hemmet. Att börja potträna barnet innan det börjar gå underlättar för både barn och föräldrar. Mellan ett och två års ålder brukar många barn vara intresserade av att härma sina föräldrar och deras rörelser och då kan det vara en bra tid för att introducera pottan för barnen.

Bildkälla: Shutterstock/ Tomsickova Tatyana

Läs mer: 

Stor guide: 10 badblöjor som håller tätt

Blöjfri i sommar – tips för hur du lyckas med potträningen