Barn

Första hjälpen vid sommarens olyckor

Första hjälpen vid sommarens olyckor

Med sommar och varmt väder är vi mer aktiva och ute i skog och mark. Tyvärr ökar då också risken för skador. Så här behandlar du de skador och olyckor som hör sommaren till.

Fall från studsmatta eller cykel

Om personen har slagit i huvudet och är vaken, fråga allmängiltiga frågor som namn, vilken dag det är och telefonnummer. Om personen är oklar eller om han eller hon mår illa, åk till sjukhus. En medvetslös person eller en som varit medvetslös, inte kontaktbar, ska till sjukhus för bedömning.

Om hand- eller fotled fått ta emot smällen, kolla om personen kan stödja lätt på foten eller röra på handen. Om inte, åk in till sjukhus för röntgen. Samma sak gäller om fot, ben eller handled, arm ser konstig ut och/eller svullnar upp. Kan personen stödja/röra på foten eller benet och allt i övrigt verkar normalt, lägg benet högt och linda om en elastisk linda kring leden och vila med benet i högläge någon timme. Gör en ny bedömning, är det då fortfarande svårt att stödja eller kraftig svullnad åk till sjukhus för bedömning.

Gör inte: Försök inte gå på en stukad fot eller skadat ben, det förvärrar saken.

Huggormsbett

Bettet känns igen som två små prickar med några millimeters mellanrum, eventuellt också med rodnad runt om. Ett huggormsbett bör inte nonchaleras, utan blir man biten ska man uppsöka sjukhus eller vårdcentral.

Effekten kan komma flera timmar senare, och symptomen kan vara illamående, kräkningar, magsmärtor, diarré, kallsvettning, hjärtklappning, yrsel, andningsbesvär eller kraftig blekhet.

Gör inte: Försök inte suga ut giftet, det fungerar inte.

Getingstick

Badda sticket med något svalt. Är personen allergisk eller om sticket är nära luftvägarna, åk in till sjukhus. Om personen blivit stungen i munnen kan han eller hon suga på en isbit på väg in till sjukhuset, men det gäller bara om han eller hon är fullt vaken.

Grillen fattar eld

Om elden från grillen sprider sig till intilliggande växtlighet har man endast begränsad möjlighet att släcka den, så det gäller att agera snabbt. Om inget vatten finns tillgängligt, försök att stampa eller slå ut elden med en ruska. Man kan också försöka hindra eldens framfart genom att dra undan brännbara saker i dess väg. Ring 112 om du inte får stopp på elden.

Om det fattar eld i en persons kläder ska man antingen släcka med vatten, eller om det inte finns till hands, kväva elden med en filt eller liknande i naturmaterial.

Näsblod

Sitt lätt framåtlutad och kläm åt över näsroten. Kan du hålla så i en 15–20 minuter är det bra.

Luta inte huvudet bakåt, då åker blodet tillbaka in i svalget. Man kan även doppa en bomullstuss i olja och stoppa in i näsborren. Oljan gör att bomullstussen inte fastnar och gör det lättare att ta ut den efteråt.

Om blödningen inte upphör, åk till vårdcentral eller sjukhus.

Gör inte: Lägg dig inte ned, så ökar trycket vilket kan förvärra blödningen. När du går och lägger dig på kvällen efter att ha blött näsblod, bädda upp under huvudet så du ligger lite högt.

Sårskador

Vid större sårskada med kraftig blödning, se till att den skadade personen sätter eller lägger sig ned och håll den skadade kroppsdelen högt. För att stoppa blödningen, linda runt med vad som kan finnas till hands. En scarf, en skjorta eller till och med ett par badbyxor får duga om det kniper. I det här stadiet behöver man inte tänka på sterilitet.

Har en pulsåder punkteras är blödningen oftast kraftig och pulserande. Då gäller det att snabbt binda om och åka till sjukhus. Skulle förbandet blöda igenom, ta inte bort det utan lägg nytt förband ovanpå.

En vuxen person kan förlora cirka en halv liter blod utan att det är någon fara. Även en mindre sår som blöder kan se skrämmande ut, därför kan det vara bra att så fort som möjligt torka såret och omgivningen med rena kompresser då är det även lättare att se hur såret egentligen ser ut.

Småsår eller skrubbsår ska tvättas rent med rena kompresser, all smuts måste bort, täck med rent förband. Tänk på att även mindre sår kan behöva sys om såret ser fult ut eller glipar.

Vid sticksår bör man tänka på att smutsen kan ha trängt djupt in i såret utan att man ser det så var extra noggrann med att hålla uppsikt på eventuell svullnad eller rodnad som kan uppstå efter något dygn. Då kan det ha blivit en infektion i såret, tag kontakt med vårdcentral.

Tänk på att se över ditt och eller dina barns stelkrampsskydd.

Brännskador

Vid en liten brännskada, kyl ner det brända området i några minuter under rinnande vatten. Täck det rodnande området eller blåsorna med ett torrt rent förband. Stick inte hål på blåsorna. Om brännskadan omfattar en större yta lägg till exempel en ren våt handduk om.

En brännskada med stora blåsor eller sår som är större än en handflata ska man åka till vårdcentral eller sjukhus med, i synnerhet om det ett barn eller en äldre person som drabbats. Barn och äldre har en känsligare hud och det är inte alltid så lätt att lägga ett bra förband på ett litet barn.

Gör inte: Undvik att lägga på salvor eller kräm utan att först rådfråga vårdcentralen.

Drunkningsolycka

Om någon ger tecknet för att vara i sjönöd, det vill säga ropar och viftar med båda armarna, se dig om efter en livboj eller åra eller något annat som flyter. Ta dig ut till den nödställda, och sträck fram åran eller livbojen så att hon eller han kan ta tag i den. Bogsera sedan in till land.

Gör inte: Gå inte ut på djupt vatten utan något att ha mellan dig och den som är i nöd. Det finns risk att du blir neddragen, och att du inte orkar bogsera in personen själv.

Text: Skyddsnätet.se

Powered by Labrador CMS