Simon Kjaeldgaard-Greising:

Simon Kjaeldgaard-Greising: "Föräldrar sätter sina barn i fack redan innan ett års ålder"

"Bör barnavdelningen delas upp efter kön?", frågade vi våra Facebook-följare förra veckan. Ämnet väckte stor debatt och många känslor i kommentarsfältet.

Simon Kjaeldgaard-GreisingÖver 2000 personer reagerade på frågan vi ställde. En av dem är Simon Kjaeldgaard-Greising från Tingsryd, pappa till en 1,5 åring: 

– Det kan tyckas långsökt men när man som förälder, genom hjälp av t.ex varukedjors utbud och exponering, sätter stämplar på sina barn som säger att tjejer skall bära rosa, balettkjolar, prinsesskläder och disney-motiv på sig, och att killar skall ha robotar, "yrkeskläder", superhjältar, så sätter man sitt barn i ett fack. Detta är alltså en verklighet när det kommer till barnkläder redan innan de är ett år gamla.

Han menar även att det är något som barnen bär med sig senare i livet. 

Jag själv är jag fullständigt övertygad om att saker som vilka kläder vi köper till våra barn, vilka leksaker vi ger dem och vad vi låter dem göra kommer att påverka hur de bemöter världen och hur världen bemöter dem, skriver Simon.

Han drar paralleller till hur könsrollerna ser ut i övriga samhället, och att exempelvis kvinnor fortfarande i stor mån förväntas ha vissa typer av intressen och roll i hemmet.

Anser ni att vi lever i ett samhälle med jämna könsroller?, frågar han och riktar sig till dem som tycker att barnavdelningen ska uppdelad för att den "alltid har varit på det sättet". Simon påpekar även vikten av att det inte ska vara upp till klädkedjan att bestämma vad som är "flickkläder" respektive "pojkkläder". 

Det är helt fel, avslutar han sin kommentar. 

Delade meningar

Det rådde mycket delade meningar bland de som kommenterade. Många menade på att det skulle bli rörigt om alla plagg hängde tillsammans, och endast var uppdelade efter typ av plagg.

"Ja, det ska vara uppdelat tycker jag. Enklare att hitta då. Vill min pojk ha en rosa tröja går jag till flickavdelningen och vill min dotter ha en tröja med monster så går jag till pojkavdelningen. Svårare än så är det ju inte", skriver en följare.

"Jag tycker det ska vara som i vissa rea-avdelningar - uppdelat efter storlek! Mycket lättare att hitta då", svarar en annan. 

Andra är mer inne på Simons linje och menar på att frågan är mycket större än att kunna shoppa på ett smidigt vis:

"Helt orimligt att ha barnkläder uppdelade efter kön... Det är BARN. Vad är skillnaden mellan kroppen på ett barn med snippa och ett barn med snopp, som motiverar att de ska ha olika kläder..? Barn är om ni har missat det rätt så androgyna i sin fysik", svarar en följare.

"Har just nu en dotter som inte bryr sig om jag hämtar jeans på pojkavdelningen, men bävar för när den dagen kommer. Flickavdelningen verkar nämligen bara erbjuda byxor till pinnsmala figurer. Sortera gärna efter storlek eller färg eller vad tusan som helst, men skippa tjej/kille. Låt våra barn avgöra vilka kläder de vill ha, det ska inte affärerna sortera upp och bestämma åt dem", skriver en annan. 

 

Håller du med? Gå in på vår Facebook-sida och lämna din kommentar!

LÄS ÄVEN: Varierande frukostvanor i svenska familjer