Forskning: Barn som hjälper till hemma blir mer framgångsrika

Forskning: Barn som hjälper till hemma blir mer framgångsrika

Enligt forskning från Harvard University har man kommit fram till att barn som får hjälpa till i hemmet med hushållssysslor blir mer framgångsrika när de blir äldre.

Alla föräldrar vet nog att barn gärna kollar på något i paddan, ritar eller bygger med lego hellre än att hjälpa till med hushållssysslor som att bädda sängen eller gå ut med sopor. Men faktum är att de barn som lär sig att hjälpa till i hemmet ofta blir mer framgångsrika som vuxna. Det menar i alla fall den nya forskningen från Harvard University. Så kanske är det värt att ta den lilla striden som kan uppstå när vi ber våra barn att hjälpa till.

Ju äldre barnet är ju mer kan du kräva 

Om man gör hushållssysslorna till en naturlig del av livet hemma från det att barnet är relativt litet slipper det bli en stor och jobbig grej. Från tidig ålder kan man till exempel be barnen att plocka bort sina leksaker när de inte använder de längre, och ju högre upp i åldrarna kan man kräva mer som att bädda sängen, laga mat eller kanske sortera strumpor efter tvätten. Såhär säger forskaren Julie Lythcott-Haims om forskningens resultat:

Genom att låta dina barn hjälpa till hemma med att exempelvis ta ut soporna eller tvätta, inser de att de kommer att behöva jobba i livet för att vara en del av livet. Om barn inte tar hand om disken betyder det ofta att någon annan gör det åt dem. Det innebär att de både blir befriade från själva arbetet och från att lära sig att var och en måste arbeta för att bidra till förbättring, säger hon till Tech Insider.

Så när barnen får hjälpa till hemma lär de sig att det inte är farligt att arbeta samt vikten av att samarbeta med andra. Det gör dem mer anställningsbara den dag de ska söka sig ut i arbetslivet.

Så känn dig inte dum och tjatig om du ber barnen om hjälp i hemmet. Du gör dem bara en tjänst inför framtiden, både i karriären och till den dag de ska skaffa sig ett eget hem.

LÄS ÄVEN: Forskning: barn till äldre mammor har högre bildningsnivå och är friskare


Källa: SVD 

Foto: Shutterstock/Halfpoint