Ge egna presenter till lärarna vid skolavslutning - så tycker besökarna

Ge egna presenter till lärarna vid skolavslutning - så tycker besökarna

Dessa veckor avlöser sommaravslutningarna varandra, det sjungs sommarvisor och delas ut diplom, blommor, betyg och lyckönskningar.

Att man vill att sitt barn ska få den bästa möjliga förskole- och skolgången är en självklarhet, men är det lika självklart att hylla de som gör det möjligt när terminen är över, det vill säga lärarna och pedagogerna? Ett vanligt sätt att visa uppskattning på är att samla till en gemensam present från klassen, men många vill gärna själva ge en lite gåva till de personer som ändå är så pass viktiga i barnens liv. Frågan är då, kan det uppfattas som en muta? Kommer läraren i fråga få en mer positiv bild av just det barnet? Eller har det med status att göra – att visa att man har råd att ge presenter?

Vi frågade våra följare på Facebook frågan; Ger ni egna presenter till lärarna – ja eller nej? Cirka 60% av svaren var ”nej”, och 40% var ”ja”. Bland kommentarerna var det dock fler som skrev att de brukar ge egna presenter, snarare än att de inte ger. Kommentarerna varierade från att vara:

Nej, de har redan lön för sitt arbete.

”Nej, det känns som att man köper barnens fröknar. Dom förstår väl att vi är tacksamma för det dom gör. Det är deras jobb, precis som alla andras.”

Till att tycka att det är en självklarhet att hylla lärarna;

Självklart! Mina barns fröknar är värda all uppskattning de kan få! De har hand om det käraste jag har varje dag. De ger dem kärlek och kunskap. En liten gåva är det minsta jag kan ge dem

”Jag har gett personlig gåva när mina barn har slutat på förskolan och de har haft dom under en längre tid flera år. Men jag ger inte extra till barnens skolfröken/lärare utom genom det gemensamma. Jag är själv pedagog i förskola och visst är det uppskattat men det får inte bli en överdrift.”

”Är själv lärare och ger varje termin till de som har hand om mina barn. Både pedagoger, lärare och tränare i de idrotter de går på. Har aldrig varit tal om nåt gemensamt bland föräldrarna dock. Skulle det vara det så skulle jag nog inte köpa egen också.”

Tittar man runt i butiker, allt ifrån saluhallar, bland bijouterier, skönhetsprodukter eller blomsteraffärer så annonseras det om presenterbjudanden till lärare. Av det att döma skulle man kunna tro att det är vanligare att ge presenter än ingen alls, men ser man till hur våra följare svarar så tycks det ändå vara så att fler undanber sig att ge en extra gåva. 

LÄS ÄVEN: Uppfostra andras barn – ja eller nej?