Julkul med lekar för hela familjen

Julkul med lekar för hela familjen

Julen bjuder in till lek! Kolla in dessa jullekar som passar både stora och små.

Smakleken

På julen vimlar det är smakrika kryddor och annorlunda maträtter. Använd till exempel sill, kanel, julmust, saffran, nejlikor till denna lek. Var dock noga med allergier och att anpassa maten efter vilken ålder det är på deltagarna.

Sätt på ögonbindel på första deltagaren och led in i rummet där ni förberett smakprover. Låt deltagaren smaka eller dofta på en krydda, matbit eller dryck och sen gissa vad det är. Svaret skrivs ned av någon som inte deltar i leken. Låt sedan nästa person få gå in och smaka. Stå gärna kvar och titta på när nästa person smakar, det är minst lika skoj att titta på!

Flest rätt vinner!

LÄS ÄVEN: 8 roliga sällskapsspel för hela familjen 

Middagsuppdrag

Denna lek passar lite äldre barn och vuxna.

Tänk ut roliga uppdrag till alla som skrivs på en lapp och läggs under tallriken. Låt det vara lite annorlunda saker, som till exempel ”ta mat från bordsgrannens tallrik”, ”kommentera hur god skinkan var 10 gånger”, ”sträck dig över bordet efter mat så att det stör”, ”drick ur bordsgrannens glas”, och så vidare. Hitta på själva vad som passar sällskapet!

Gissa sedan vad alla hade för uppdrag och vem som lyckades bäst.

Julklappsleken

Bestäm en summa som julklapparna får kosta, ju mindre summa desto mer lättsamma blir julklapparna. De vuxna får stå för inhandlingen men alla barn kan vara med och leka.

De inslagna julklapparna ligger i mitten och deltagarna samlas runt om. Alla får sedan slå en tärning i turordning. Första varvet kan bestämma vem som får börja leken, den som slår högst får inleda.
Gå sedan i turordning med tärningen och låt varje person slå, så fort någon slår en sexa får denne välja en klapp ur högen. När alla fått varsitt paket är det dags för själva spelet!

Paketen öppnas och det är nu dags att stjäla varandras paket. Sätt en äggklocka på bestämd tid, till exempel 15 minuter (beroende på hur många ni är). Starta klockan och gå sedan laget runt med tärningen igen, med skillnaden att när någon nu slår en sexa måste denne byta paket med någon! Här finns alltså möjlighet att norpa ett paket man hellre vill ha än sitt eget, men också risk för att bli av med det man har. När tiden är ute behåller alla de paket de har framför sig!

Filipin!

Nötter är ett vanligt inslag bland julgodiset, hittar du en tvillingnöt kan ni spela Filipin!

Hittar man en nöt med två nötter i samma skal är det läge att utmana någon på Filipin! Kom överens med den andra personen om en dag eller datum som är relativt snart. När dagen väl kommer gäller det säga "Filipin!" först till den andre. Slå gärna vad som något symboliskt, för att öka spänningen.

Sätt luva på tomten

Den klassiska ”Sätta knorr på grisen” i en juligare tappning!

Rita upp ett tomteansikte på ett stort papper och sätt upp på väggen (men skippa att rita dit en luva såklart). Sätt ögonbindel och snurra personen ett varv, och låt var och en med hjälp av röd penna rita dit där de tror att luvan ska sitta. Märk upp så att ni håller reda på vem som ritat vilken luva, och den som kommer närmast vinner. 

LÄS ÄVEN: Så gör du ditt pepparkakshus från grunden