Kampanjen #slutastirra vill uppmana till förändrat bemötande

Kampanjen #slutastirra vill uppmana till förändrat bemötande

Kampanjen SLUTA STIRRA syftar till ett förändrat bemötande gentemot barn och vuxna med funktionsvariation, för att mångfald ska bli på riktigt. En viktig del av kampanjen är det stöd som LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) kan ge och hur en persons livskvalitet markant kan förändras med rätt åtgärder. Vem du än möter som avviker från just ditt ”normala” jag - stirra inte, börja heja! 

Föreningen Sluta Stirra har därför en enkel filosofi; ”Ett leende föder ett leende, och ett hej föder ett hej!

Morris är en nyfiken 7-åring. Han sitter i rullstol på grund av en svår hjärnskada, han har en tung andning, får sin näring via en slang till magen och han kommunicerar inte som du och jag. Många upplever detta som konstigt och ibland lite skrämmande. Dagligen möts han av blickar på avstånd. Morris är en observant kille, som med hjälp av sin hörsel hör barns glada skratt, samtal och känner av stämningar och känslor. Morris är social och blir glad om man kommer fram och säger hej!

Idag pratar vi mycket om integration för bland annat nyanlända migranter och hbtq-rörelsen. Vårt mål är att ta debatten för en bättre integration av barn med funktionsvariationer i samhället. Vart du än rör dig idag; på tunnelbanan och apoteket, i matbutiken och djurparken, möts du av en påtaglig skepsis, säger Helen Rönnholm, mamma till Morris och en av initiativtagarna till Team Morris och #slutastirra. 

Till alla mammor som stirrar förskräckt när Morris hostar, till alla farmödrar som hindrar era barnbarn när de vill fråga något om Morris rullstol, till de pappor som byter säte på tunnelbanan med sina barn för att inte störa, har Sluta Stirra en enkel uppmaning; säg hej! 

Helen Rönnholm och Filippa Söderholm– Morris är inte farlig. Hans familj och assistenter är inte farliga, men möjligtvis lite trötta på att alltid bli stirrade på, istället för hejade på. Ett leende räcker en lång väg! Ni lär då också era barn ett uppskattat beteende 
och Morris blir glad, fortsätter Filippa Söderholm, assistent till Morris och en av initiativtagarna till Team Morris och #slutastirra.

Bakom kampanjen står föreningen Sluta stirra, bestående av Morris, hans familj och assistenter. Morris har en medfödd hjärnskada som innebär ett annorlunda liv, men som tack vare LSS får uppleva livskvalitet med många utmaningar och äventyr. Föreningen verkar bland annat för att kunskapen och förförståelsen kring barn och vuxna med funktionsvariationer ska bli bättre. De vill också inspirera barn med särskilda behov, deras familjer, vänner, assistenter och alla med koppling till "funkisvärlden" till lek och äventyr. Även med rullstol, hjälpmedel och pumpar, kan man åka skidor, gå på cirkus eller dansa efter sina förutsättningar!

Läs mer på slutastirra.se, @slutastirra på Instagram och följ "Team Morris" på Facebook.

LÄS ÄVEN: "Efter Inez": Ny stark dokumentär om att förlora ett barn i magen