Bebis

Kroppen efter förlossningen – 15 symptom vi inte pratar om

Kroppen efter förlossningen – 15 symptom vi inte pratar om

Att vara gravid och genomgå en förlossning, oavsett om det är vaginalt eller genom kejsarsnitt, har en stor påverkan på kroppen. Vi pratar dock inte så mycket om våra kroppar efter förlossningen och vilka symptom vi har, utan fokuserar mest på bebisens mående.

Här är dock en lista på saker som kan hända med kroppen efter förlossningen. Har du något av symptomen är du långt ifrån ensam, men kom även ihåg att det inte är säkert att du får något av symptomen, så får du inte symptomen är du inte heller ensam.

Eftervärkar

Du kan få eftervärkar som håller på dagar efter förlossningen. Hur starka de är varierar förstås från kvinna till kvinna, och vissa får inga eftervärkar alls. Många upplever att de kommer efter amning.

Stygnen kan gå upp

Sydde du i underlivet efter förlossningen, vilket väldigt många får göra, är det bra att vara försiktig med området efteråt, eftersom stygnen kan gå upp – som alltid kan när man sytt. Det är dock ganska ovanligt att de faktiskt går upp, men gör de det är det bara att kontakta vården.

Amningen

Det är inte alltid som amningen kommer igång direkt, och det är inget konstigt med det. Hetsa inte upp dig över det, och sök hjälp om du behöver från till exempel amningshjälpen. Kommer amningen inte igång så är det också okej, det går lika bra att flaska ditt barn. Det är din närhet och att bebisen får äta sig mätt som är viktigast, inte att barnet får amma.

Såriga bröstvårtor

Dina bröstvårtor är inte vana vid att ha någon som är där och suger flera timmar i veckan, och de kommer med stor sannolikhet att såra sig. Ett tips är att smörja in bröstvårtorna med din egen bröstmjölk, eller med fårfett. Båda de sakerna är naturliga och bebisen kan amma trots att du smörjt in vårtorna.

Svårt att hålla tätt

Vissa kan få det svårt att hålla tätt efter förlossningen, men för många blir det bättre med tiden. Ett tips är att köpa knipkulor och stärka upp snippan med!

LÄS ÄVEN: 8 händelser alla föräldrar minns

Magen blir inte smal direkt

På sociala medier ser vi ofta kvinnor vars mage ser ut som innan bara någon vecka efter förlossningen, men det är långt ifrån hur det ser ut för majoriteten. Magen har ju tänjts ut under nio långa månader, och det kan ta tid för den att dras tillbaka och för vissa gör den det aldrig. Men bristningar och överflödig hud är inte hela världen, glöm inte det.

Mjölkstockning

Mjölkstockning är vanligt att få, och för att undvika det bör du hålla brösten varma, pumpa ut mjölk om du inte ammar så mycket och ha på dig en skön bh. De du hade innan graviditeten är förmodligen för små efter förlossningen så köp mjuka och sköna, gärna utan en bygel som skaver. Får du feber i mer än en vecka kan du kontakta 1177.

Lyckan kanske inte kommer direkt

Att få barn är inte bara en fysisk påfrestning för kroppen, utan även en psykisk. Det är inte ovanligt att få en så kallad baby blues 3-5 dagar efter att bebisen kommit, och den kan hålla i sig i upp till två veckor. Mår du dåligt, är ledsen och inte känner någon lycka längre än så bör du kontakta vården för att få hjälp. Att få förlossningsdepression är nämligen inte heller helt ovanligt, och det finns bra hjälp att få.

Diastas

Under förlossningen separeras magmusklerna från varandra och det kan ta tid för dem att dra ihop sig när barnet väl fötts, och för vissa kvinnor drar de aldrig ihop sig av sig själva och då kan man behöva operera. Man kan dock hjälpa magmusklerna på traven genom att träna rätt. Fokusera på coreövningar och främst på att stärka bäckenbotten, de sneda magmusklerna och ryggen. Sit-ups är till exempel inte en bra övning direkt efter graviditeten då det inte stärker sidan av magen. Du kan läsa mer om Träning under och efter graviditeten här där Maria Wigbrant svarar på vanliga frågor.

Underlivet förändras

Föder du vaginalt kan ditt underliv se annorlunda ut efter förlossningen, och det är ju inget konstigt med tanke på att din bebis kommit ut där. Det kan bukta ut i dagar efter förlossningen men går sedan oftast tillbaka av sig själv. Det kan även bränna lite. Ett tips är att lägga stora bindor i frysen och sedan lägga i trosan.

LÄS ÄVEN: Sanningen om livet efter förlossningen - mammorna visar upp verkligheten

Större skostorlek

Under graviditeten är det vanligt att fötterna svullnar upp och att man inte längre kan ha samma skostorlek som innan. För vissa går fötterna tillbaka i storlek efter förlossningen, men inte för alla.

Det kan svida att kissa

Efter förlossningen kan det svida när du kissar. För att det ska svida mindre kan du kissa i duschen, för då späds kisset ut med vattnet. Sitter du på toaletten kan du fylla en petflaska med ljummet vatten och sedan hälla det på underlivet samtidigt som du kissar.

Blödningar efteråt

Vissa blöder knappt någonting efter förlossningen, medan andra har blödningar i flera veckor efteråt. Det är normalt, och kommer ge med sig med tiden. Vissa tycker att ”avslaget” luktar mycket mer än mens, medan andra tycker att det inte luktar någonting. Köp hem stora bindor!

Mer PMS

En graviditet och en förlossning innebär att kroppens hormonnivåer förändras. Det kan bland annat göra så att man får mer PMS efter att man fått barn.

Bonus: Glöm inte bort att DIN kropp är grym!

Oavsett hur den ser ut efter graviditeten ska du älska den, för den har gett dig din bebis. Din kropp är stark och klarar så mer än du tror. Älska den.

LÄS ÄVEN: 18 saker vi önskat att vi vetat när vi fick barn - från graviditet till bebis

Foto: Nastyaofly/Shutterstock.com

Powered by Labrador CMS