Varför får män lägre ränta på sina lån än kvinnor får?

Varför får män lägre ränta på sina lån än kvinnor får?

Färsk statistik visar att män får bättre ränta än kvinnor. Det kan innebära att man som kvinna får betala många tusenlappar mer än män – även fast man lånat samma belopp av banken.
 

Under 2016 fick män bättre ränta än kvinnor visar färska siffror. Den totala skillnaden är i snitt under året cirka 0,7 procentenheter. Det kan låta lite, men sett över hela låneperioden handlar det om många tusenlappar. Ju högre belopp det rör sig om, desto större skillnad blir det i rena pengar. Statistiken är framtagen av Lendo.


Ett exempel:
Det är vanligt att ta lån när man ska köpa bil, dessa typer av lån brukar ofta hamna mellan 100 000 kronor – 150 000 kronor i storlek. Skulle du till exempel ta ett lån på 125 000 kronor i 10 år med 6 procent ränta skulle den totala kostnaden för lånet bli 5 321 kronor lägre än om du skulle få 6,7 procent i ränta.
 

Varför får kvinnor sämre ränta?

Statistik visar även att kvinnor i större utsträckning samlar sina lån men samtidigt ansöker om en lägre summa. Det tyder på att kvinnor i större utsträckning har fler små lån och krediter än vad män har. Att ha flera öppna krediter påverkar din kreditvärdighet negativt, vilket i sin tur leder till att det blir svårare för dig att få lån. Samtidigt spelar din inkomst en viktig roll i bankernas ekvation. Kvinnor har i snitt 15 procent lägre lön än män, vilket också är en förklaring.

LÄS ÄVEN: Många vet inte om att de är skuldsatta 
 

Kvinnor har tagit en större roll

Detta räntegap har minskat under de senaste åren, mycket tack vare att löneskillnaderna har minskat. Kvinnor har i större utsträckning tagit plats i mansdominerande yrken som traditionellt sett erbjuder en högre lön. Samtidigt visar statistiken att kvinnor har tagit en större roll i hushållens ekonomi. Historiskt sett har det ofta varit mannen som tagit lån i hushållet när det behövts. Större utgifter som kan kräva lån, till exempel en ny bil, båt eller renovering, har traditionellt setts som mannens uppgift att sköta. Andelen kvinnor som söker lån ökar kraftigt de senaste åren och 40 procent av alla ansökningar under 2016 gjordes av kvinnor.
 

Bra idé att ha en medsökande på lånet

Den bästa lösningen för ett hushåll som ska ta lån är sällan att välja ut en person som ska ta lånet. Om båda personerna har en fast inkomst och inga betalningsanmärkningar finns alternativet att ha en medsökande på låneansökan. Båda personer kommer bli ansvariga för att lånet återbetalas, men samtidigt är chansen till en bättre ränta och högre lånesumma större.

Har man en medsökande på lånet får båda två möjligheten att baka in gamla lån och krediter i ett större privatlån. Att samla lån, för ett traditionellt hushåll med två vuxna, kan innebära rejält sänkta räntekostnader. Att ha alla lån samlade på ett ställe erbjuder även en bättra överblick över hushållets ekonomi.

Vill du veta hur du kan sänka dina lånekostnader? Hos Lendo kan du ta reda på hur du kan samla dina lån och sänka dina lånekostnader!
 

SE ÄVEN: "BUDGETKALKYLATORN"

 

I samarbete med Lendo