Moderkakan – varför finns den?

Moderkakan – varför finns den?

Moderkakan är ett vitalt organ under graviditeten – det är moderkakan som ger livet i magen näring så det kan växa och bli en bebis. Många undrar varför moderkakan finns och hur den uppstår, här kan du läsa mer om det.

Moderkakan är ett organ som växer i kroppen hos kvinnor under graviditeten. Det samma gäller alla däggdjur av honkön. Organet finns endast under graviditeten och är inbäddad i livmoderväggen. Moderkakan består av två delar, den ena är en genetisk och biologisk del av fostret medan den andra är en del av modern. Moderkakan får näringsämnen och syre från mammans blod, vilket överförs till fostret genom navelsträngen. Moderkakan tar även emot avfallsprodukter från fostret som mammans kropp sedan gör sig av med. Det finns en barriär mellan moderkakans två delar, vilken filtrerar bort ämnen från mamman som kan skada fostret, som till exempel bakterier. Vissa virus och bakterier, och alkohol och tobaksrök, kan dock tränga igenom barriären och nå fostret.

Varför finns moderkakan? Här är fem viktiga funktioner:

· Ge fostret näring

· Ge fostret syre

· Skydda fostret från skadlig påverkan

· Transportera bort avfallsämnen

· Producera hormoner


Vid förlossningen kommer moderkakan ut strax efter bebisen, vilket ibland kallas efterbörd. Navelsträngen klipps av efter några minuter. Många djur, och vissa människor, äter upp sin egen moderkaka efter förlossningen. 

Kolla in klippet nedan för mer gravidinfo!

LÄS ÄVEN: Förlossningen - steg för steg