Annons:
Myter om mens – har du koll på dessa sex?

Myter om mens – har du koll på dessa sex?

Den Internationella mensdagen uppmärksammas den 28 maj 2018, med anledning att alla som får mens ska kunna hantera det på ett hygieniskt och värdigt sätt – och utan att känna någon skam. Här är sex myter om mens - som vi slår hål på! 
 

Sex myter om mens

 

1. Det är ovanligt att få PMS – på riktigt

Detta är felaktigt. PMS, eller Premenstruellt syndrom som det står för, är väldigt vanligt. PMS gör att man kan få något eller flera av följande syndrom: ångest, snabba humörsvängningar, svullenhet, trötthet, sötsug eller liknande.
 

2. Får man inte mens en månad betyder det alltid att man är gravid

Det är felaktigt. Utebliven mens kan betyda att man är gravid, men det finns andra faktorer som också kan göra så att man inte får mens, som till exempel ångest, oro, stress, eller vikt-uppgång eller -nedgång.
 

3. Om mensen kommer oväntat är något fel

Det är felaktigt. Menscykelns längd varierar från person till person, och även från månad till månad.

LÄS ÄVEN: Menscykeln olika för alla 
 

4. Man kan inte bli gravid när man har mens

Detta är felaktigt. Det går att bli gravid när man har mens. Däremot är det som störst chans att bli gravid under ägglossningen som är cirka 14 dagar innan mensen.
 

5. Man kan inte bada när man har mens

Det är felaktigt. Man kan bada utan problem när man har mens. Har du inte så mycket mens behöver du egentligen inte ha något skydd då mensen sköljs bort i vattnet, men badar du i pool kan det kännas fräscht att använda mensskydd. Har du däremot rikligt med mens kan du bada med tampong eller menskopp.
 

6. Man kan inte träna när man har mens

Det är felaktigt. Det går bra att träna när man har mens, i själva verket är det bra för kroppen och fysisk aktivitet kan lindra mensvärken.

 

Läs mer om Internationella mensdagen på vår systsersajt Familjeliv.

 

Clara henry mens ja jag har mens, hurså adlibrisNu är det dags att kommande generationer tjejer slutar skämmas för sin mens. En som tagit ett steg på vägen mot det är Clara Henry som skrivit boken "Ja jag har mens, hurså?". Du kan köpa den på Adlibris

 

 

 

Annons