Gravid

Ny studie visar: Covid-19 vaccin – effektivt för gravid

Ny studie visar: Covid-19 vaccin är effektivt för gravida

Gravida som fått vaccin mot Covid-19 får ett starkt skydd mot sjukdomen. Skyddet förs även över till deras ofödda barn – det visar en ny studie från USA.

Vacciner från Moderna och Pfize-Biontech har båda visat sig vara effektiva för att motverka sjukdom i covid-19 hos vuxna personer. Tidigare har ingen data funnits när det gäller gravida och ammande personer och därför avråder man den gruppen från vaccinering i nuläget.

Svenska Dagbladet rapporterar nu om en ny studie från Massachusetts General Hospital i USA. Den visar att vaccinerna är effektiva även på gravida och att antikroppar förs över till deras ofödda barn. 113 kvinnor i reproduktiv ålder deltog i studien varav majoriteten var gravida eller ammade.

Resultaten, som redovisas i American Journal of Obstetrics and Gynecology (AJOG), visar att vaccinerna ger en bra mängd med antikroppar mot covid-19 och att förekomsten av biverkningar var liten.

I ett pressmeddelande från sjukhuset i USA säger forskaren Andrea Edlow följande: "De här resultaten om vaccinernas effektivitet är mycket uppmuntrande för gravida och ammande kvinnor, som var exkluderade i de kliniska vaccinprövningarna"

Man kunde även hitta antikroppar både i navelsträngsprover och bröstmjölk vilket tyder på att de nyfödda barnen även har ett visst skydd mot covid-19.

Gravida anses vara i riskgrupp för svår sjukdom i covid-19 och det här är viktiga och goda nyheter. Hur Folkhälsomyndigheten ställer sig till de här resultaten är okänt och i Sverige gäller fortfarande riktlinjerna att gravida inte vaccineras mot covid-19. Troligtvis behövs det fler studier på ämnet innan man kan landa i ett beslut.

LÄS MER:

Färre skaffar barn – experter vet inte varför

Är du gravid? Nya gravidappen du absolut inte får missa!

Powered by Labrador CMS