Familj

Orolig att ditt barn inte äter som det ska?

Barns ätande går ofta i perioder. Ibland äter de allt de får, och ibland är de mer kräsna. Dessutom är alla barn olika redan från början vad gäller hur deras aptit ser ut. När ens barn är i en period då de äter väldigt lite kan man som förälder bli väldigt orolig. Här kommer en lugnande hand över din oro och så får du lite tips på hur du ökar barnets matlust!

Även om du tycker att ditt barn får i sig lite under en period äter de allra flesta friska barn den mängd mat de anser att de behöver. Det kan vara tryggt att veta att barnet oftast får i sig en förhållandevis allsidig näring om man ser över en längre period och inte snöar in på varje specifik måltid. Försök att inte oroa dig för mycket. Vill barnet bara äta makaronerna och gurkan och inte kötbullarna vid en måltid får du försöka se det positiva att barnet i alla fall får i sig någonting.

Många barn äter bättre om de ser andra barn eller vuxna äta samtidigt. Det är inte så konstigt, vi vuxna är ju likadana. Det är trevligare att äta tillsammans än att sitta ensam och äta medan den man sitter med bara ser på. Försök därför att äta dina egna måltider tillsammans med barnen om du inte redan gör det. Dessutom är det en trevlig stund att spendera med barnen.

Matro

Vissa barn har lätt att hitta matro, även om det är saker som händer runt om. Andra barn däremot kan behöva sitta i lugn och ro för att få i sig sin mat, utan saker som kan distrahera. Vissa barn får till exempel titta på tv eller på paddan under måltiden, det kan passa somliga barn, men inte alla. Har du paddan framme när ditt barn äter och du märker att ditt barn äter dåligt är det därför en idé att plocka bort den så ditt barn kan få lugn och ro.

Här är Vårdguiden 1177s lista med bra tips för att få ditt barn att äta bättre:

  • Ät själv och visa att du tycker att det är gott. Barn gör som vuxna gör.
  • Ät tillsammans med barnet, det ska inte behöva sitta själv och äta.
  • Servera maten på det sätt som barnet tycker bäst om. Många barn vill ha varje livsmedel var för sig på tallriken, medan en del vill ha maten ihopblandad. En del barn vill ha smakrik mat, medan andra vill ha mildare smaker. För en del är rätt temperatur viktig.
  • Uppmuntra barnet att äta själv. Tillåt yngre barn att undersöka maten genom att känna, kladda, lukta, smaka och röra runt i maten. Servera plockvänlig mat, till exempel pasta, ärtor, köttbullar, korvbitar, bitar av potatis, kött, bröd, avokado, gurka och broccoli.
  • Visa uppmärksamhet oavsett om barnet äter "bra" eller "dåligt". Bli inte arg på barnet om det inte äter.
  • Kommentera inte mat som är kvarlämnad på tallriken.
  • Avsluta måltiden för barnet efter ungefär en kvart om barnet är ointresserat av att äta och att sitta kvar vid matplatsen, så att barnet inte tänker på måltiderna som något otrevligt.
  • Duka och servera maten fint. Man kan bland annat tänka på att färgrik mat kan vara mer lockande. Använda fantasin och servera maten på ett roligt sätt, till exempel ha rivna morötter som hår i moset, gurkskivor som öron och en halv paprikaring som glad mun.
  • Om barnet har lite svårt att komma igång med att äta kan man hjälpa det genom att mata det några tuggor.

Om du dock märker att ditt barn går ner mycket i vikt under kort tid eller verkar konstant trött är det bra att kontakta vården.

(Källa: Vårdguiden 1177)

Foto: A3pfamily / Shutterstock

Powered by Labrador CMS