Annons:
Podcasten Bonuspappan och Plusmamman:

Podcasten Bonuspappan och Plusmamman: "Våga vara någonting annat än en kärnfamilj"

När vi frågade våra Facebookföljare frågan "Lever ni i en bonusfamilj?", var det nästan exakt jämt mellan responsen; 53 stycken svarade "ja" och 57 stycken "nej". Ämnena kring livet i bonusfamilj är således både hett och efterfrågat. 

I SVT porttätteras det med humor, en stor dos igenkänning, en gnutta allvar och viss överdrift i serien "Bonusfamiljen". Att leva i en bonusfamilj innebär dock ofta vardag "extra allt" - det kan paret Martin Erlandsson och Maria Åkesson intyga. 

Tillsammans lever i en stor bonusfamilj i Varberg och driver podden "Bonuspappan och Plusmamman". Vi fick en pratstund med dem! 

LÄS ÄVEN: Här är de vanligaste misstagen som görs av bonusföräldrar

På vilket sätt har ert liv förändrats sedan ni blev en bonusfamilj?

Martin:

På väldigt många sätt! Det var första gången på länge som jag blev sambo och första gången någonsin som jag blev bonusförälder. Jag som inte har några biologiska barn gick på ett halvår från att vara ensamstående i en tvåa till att ha fyra barn varannan vecka i ett radhus. Det ansvaret fick mig att börja prioritera familjelivet istället för jobbet som journalist och lärde mig dessutom att bli mindre egoistisk. Jag blir inspirerad av att se att Maria aldrig sätter sig själv först.

Maria:

Jag fick en annan vuxen att dela föräldraansvaret med och det blev mer struktur på vår vardag. Vi fick det även materiellt bättre när vi var två vuxna.

 

Vad är det roligaste respektive jobbigaste med att leva i en bonusfamilj?

Maria:

Roligast är att man kan vara en stor, härlig och bullrig familj ena veckan och leva i intim tvåsamhet nästa sju dagar. Jobbigast är att någon alltid saknar någon och att det finns många utanför bonusfamiljen som man måste ta hänsyn till. Som biologisk mamma kan jag även tycka att det känslomässiga är jobbigt ibland, som till exempel att Martin och barnen inte älskar varandra på samma sätt som jag och barnen gör, även om de faktiskt tycker mycket om varandra.

Martin:

Roligast är att klyschan ”delad glädje är dubbel glädje och delad sorg är halv sorg” stämmer. Jag känner mig aldrig ensam, nästan alltid behövd och ganska oftast duktig. Det är härligt att se barnen utvecklas och att jag kan vara en liten, positiv influens i deras liv. Jobbigast är att alla inte kan ta platsen de är värda samtidigt. Begränsningarna i tid, plats och pengar kan väl vara något lärorikt, men är ändå jobbigt. En annan lite tyngre del är att jag som bonusförälder inte är vårdnadshavare och inte har rätt att ta juridiska beslut om barnen, även om Maria gärna ber mig om råd.

 

Vilket råd skulle ni ge till nybildade bonusfamiljer som möts av nya utmaningar?

Martin:

Våga prata om det som blir annorlunda mot ert tidigare liv, som singlar, ensamstående föräldrar eller del i en kärnfamilj. Utgå från att det tar längre tid att bygga upp en nära relation till ett bonusbarn och att skapa en ny familjekultur, än om ni hade känt varandra hela livet och inte hade en annan biologisk förälder att ta hänsyn till. Men se framför allt bonusfamiljen som en fantastisk möjlighet och inte ett problem.

Maria:

Släpp in bonusföräldern och släpp på kontrollen. Inse att saker kan göras på olika sätt. Prata med varandra, kör ni fast så ta hjälp utifrån (exempelvis av en samtalsterapeut). Ge bonusfamiljen tid. Ha inte för bråttom. Utgå inte från att barnen slår kullerbyttor av glädje inför den nya konstellationen. Var lyhörd för deras känslor, men låt inte barnen ta besluten åt er vuxna, som exempelvis om ni ska flytta ihop eller inte. Lyssna på vår podd. Där får ni tips och råd, och kan känna att ni inte är ensamma. Våga vara någonting annat än en kärnfamilj. Hitta lösningar som passar just er.

 

Varför tror ni att bonusfamiljlivet ses som mer komplicerat än kärnfamiljlivet?

Maria:

För att kärnfamiljen är normen och att man gör misstaget att försöka efterlikna den när en bonusfamilj bildas. En bonusfamilj är någonting annat, men det betyder inte att den är sämre. Det kan vara mer komplicerat rent praktiskt eftersom fler än bara två föräldrar är inblandade, vilket ger fler viljor och känslor.

Martin:

Det är ju mer komplicerat, både praktiskt och känslomässigt. Ett veckovis, delat boende ställer höga krav på både vuxna och barn, samtidigt som rollerna i familjen inte är självklara. Det är lätt att ge upp och inte fullfölja sitt aktiva arbete med att skapa en långsiktigt fungerande enhet.

 

Tycker ni att serien”Bonusfamiljen” på SVT ger en sanningsenlig bild av livet som bonusförälder?

Martin:

Både ja och nej. Det är ju långt ifrån en dokumentär, samtidigt som grunden till många händelser absolut kunde varit hämtade ur verkligheten. Sedan ställs ju allting ofta lite på sin spets. Samma med rollfigurerna, som är gjorda extra tydliga för att det ska bli bra tv. Jag tycker att ”Bonusfamiljen” är en kanonbra serie på ett intressant ämne som ligger i tiden och rekommenderar den oavsett om man lever i en bonusfamilj eller inte.

Maria:

Vi såg klart serien redan före tv-premiären! Martin friade till och med till mig i en krönika om ”Bonusfamiljen” i vår lokaltidning Hallands Nyheter. Jag tycker att serien är rolig, med hög igenkänningsfaktor. Visst kan man tycka att vissa situationer är överdrivna, men som medskaparen Moa Herngren sa när vi frågade henne i vår podd; ”Verkligheten är mer skruvad än serien”.

 

Hur kommer det sig att ni valde att börja podda om livet som bonusfamilj?

Maria:

Vi satt på en restaurang på kvällen när Martin föreslog att vi skulle starta en podd ihop och jag sa direkt att den i så fall skulle handla om livet i vår bonusfamilj, eftersom man ska prata om det som ligger en nära hjärtat. Samma kväll spelade vi in introavsnittet.

Martin:

Ämnet var Marias förslag och det visade sig vara ett strålande val, eftersom det finns många engagerade lyssnare och för att vi själva gillar att diskutera fenomenet bonusfamilj. För oss blir podden en blandning av seriös egenterapi, givande intervjuer med intressanta personer och avkopplande trams. Bonuspappan & Plusmamman är ett gemensamt projekt som svetsar oss samman ännu mer.

 

Här kan ni ladda ner och lyssna på podden! 

 

 

Annons