Barn

Så hjälper du barnen med tänderna

Så hjälper du barnen med tänderna

Åtta av tio barn har ilningar i tänderna, och ofta beror det på att de borstar för hårt. Samtidigt så hoppar nästan vart fjärde barn över tandborstningen och riskerar karies istället. Bästa tipsen om hur du hjälper barnen får du här.

Folktandvården i Stockholm har under perioden november- december 2008 genomfört en enkät undersökning bland elever i grundskolans år 5. Undersökningen gjordes i samband med att personal från Folktandvården besökte skolorna. I undersökningen tillfrågades 761 flickor och pojkar i årskurs 5 i Stockholms län om tandvårdsvanor och intag av godis och läsk.

Här är några av resultaten:

• Nästan vart fjärde barn, 23 procent, borstar tänderna endast en gång per dag eller mer sällan. Man bör borsta tänderna noggrant två gånger per dag med fluortandkräm för att undvika karies, det vill säga hål i tänderna.

• Mer än vart tredje barn, 36 procent, äter eller dricker för ofta, det vill säga mer än fem gånger per dag. Att småäta så ofta som 6-7 gånger per dag innebär en ökad risk för att få hål i tänderna.

• Mer än hälften av barnen, 55 procent, äter godis för ofta, det vill säga mer än en gång per vecka. Genom att införa lördagsgodis eller fredagsmys, ett enda festligt tillfälle per vecka då sötsaker och läsk är okej, kan föräldrarna hjälpa sina barn att ta hand om sina tänder på ett bra sätt.

• Mer än fyra av tio barn, 46 procent, dricker läsk för ofta, det vill säga mer än en dag i veckan. Risken för frätskador på tänderna, så kallade erosioner, ökar ju oftare och ju längre tid man dricker läsk.

• Åtta av tio barn, 82 procent, har ilningar eller isningar i tänderna. Den vanligaste anledningen till ilningar och isningar är hårdhänt tandborstning. Andra orsaker är sura livsmedel, karies och tandsprickor.

Det stora flertalet barn, nästan åtta av tio, borstar sina tänder två gånger om dagen, det vill säga så ofta som behövs. Men nästan vart fjärde barn, 23 procent, borstar tänderna endast en gång per dag eller mer sällan.

Fluor och regelbunden kontroll

Man bör borsta tänderna noggrant två gånger per dag med fluortandkräm för att undvika karies, det vill säga hål i tänderna. Fluorsköljning är ett annat sätt att skydda sina tänder. Det är också viktigt att barnen besöker tandvården minst en gång vartannat år för att i tid upptäcka eventuella problem.

Tips för att borsta rätt

Hur man borstar tänderna är också viktigt. Genom att borsta tänderna på rätt sätt kan man förebygga karies och frätskador på tänderna.

1. Välj en liten tandborste. Det är viktigt att ha en tandborste med liten borste, som kommer åt överallt. Om barnet har tandställning kan det behövas speciella små borstar för att komma åt och göra rent under tandställningen.

2. Hjälp de små. Barn upp till tio år behöver hjälp med sin tandborstning, innan de övat upp den finmotorik som behövs för att borsta rätt.

3. Rätt mängd fluor. Använd en klick fluortandkräm, stor som barnets lillfingernagel.

4. Kindtänderna. Var särskilt noga med att borsta kindtänderna, de är gropiga och mat kan lätt fastna.

5. Frätskador. Undvik att borsta tänderna ca 30 minuter efter att du ätit, druckit något surt.

6. Efterkontroll. Titta på tänderna efteråt, ljusbruna fläckar kan vara tecken på karies. Barnet kan själv känna efter med tungan, den ska glida lätta och tändernas yta ska kännas glatt. Om den är sträv behöver man borsta lite till.

Tänderna behöver vila

För att undvika hål i tänderna är det viktigt att inte äta eller dricka något utöver vatten mer än fem gånger per dag. Men mer än var tredje elev uppger att de äter eller dricker oftare än fem gånger per dag. Nästan var tionde elev, 9 procent, äter eller dricker något åtta gånger eller mer.

Småätandet fräter

Varje gång man äter eller dricker något utsätts tänderna för en syraattack som kan leda till hål i tänderna. Även osötade drycker är farliga för tänderna, eftersom de ofta innehåller syror som fräter på emaljen. Därför är det mycket bättre att dricka vatten mellan måltiderna. Även småätande av frukt fräter på tänderna, därför är det bättre att äta den i anslutning till måltiden, likaså godis och andra sötsaker. Mellan målen behöver tänderna ett par timmars paus från mat och dryck. Då hinner saliven göra sitt jobb och neutralisera de syror som bildas i munnen.

Håll rutinerna Frukost, lunch, mellanmål, middag och kvällsmål är vad man bör äta under en dag. Det är inte farligt att göra avsteg från detta någon enstaka gång, men att varje dag småäta så ofta som 6-7 gånger om dagen riskerar i längden att leda till skador på tänderna.

Godis och läsk

Fyra av tio barn uppger att de dricker läsk mer än en dag i veckan, och nästan hälften äter godis två dagar i veckan eller oftare.

En vanlig svensk familj äter 1,2 kilo godis i veckan. Och godispåsen växer för varje år. Även läskkonsumtionen har ökat. Sedan 1980 har konsumtionen ökat från 30 liter till 76 liter per person och år. Livsmedelsverket har i en kostundersökning visar att barn i genomsnitt dricker cirka två deciliter saft och läsk per dag och äter 1,5 hekto godis i veckan.

På ett år lägger en familj drygt 4 000 kronor på godis och andra sötsaker. Som jämförelse kan nämnas att hälften av Folktandvårdens patienter betalar mindre än 1 000 kronor per år på sin tandvård.

Frätskadorna ökar

Frätskador på tänderna hos barn och ungdomar är ett växande problem till följd av vår förändrade livsstil, där konsumtionen av läsk troligen är den största bidragande faktorn. Såväl svenska som internationella studier visar förekomst av frätskador hos barn och ungdomar på mellan 10 och 40 procent.

En frätskada innebär att tandens ytskikt, emaljen, löses upp på grund av något surt ämne. Det är alltså inte i första hand socker som ger upphov till frätskador, utan sura livsmedel. Till exempel kan juice, läsk, sportdrycker, äpplen, apelsiner och surt godis vara orsaken.

Kroppens viktigaste försvar mot frätskador är saliven. Den innehåller skyddande ingredienser och transporterar bort sura ämnen från munnen när vi sväljer. Förutom att undvika sura livsmedel kan man förebygga frätskador genom att äta kalciumrika livsmedel, såsom ost, mjölk och yoghurt som neutraliserar syrorna. Att stimulera saliven genom att suga på en fluortablett efter att ha ätit eller druckit något surt, är också bra.

Övervikten bland barn ett ökande problem En annan aspekt av frekvent godisätande och läskdrickande är övervikt och fetma. Kopplingen mellan fetma och tandhälsa har också börjat uppmärksammas. Studier visar att feta barn har lägre salivutsöndring, vilket ökar risken för karies. Barn med allvarlig fetma har ungefär fyra gånger så många hål som normalviktiga barn. Fetma kan också leda till inflammationer i tandköttet.

Undvik sött och klibbigt Ge gärna ditt barn frukt som mellanmål eller avslutning på måltiden, det stillar sötsaksbehovet. Hårt grovt bröd är bättre för tänderna än mjukt vitt bröd. Kokosbollar är ”bra” godis ur ett tandperspektiv, medan klibbigt och hårt godis är sämre. Sockerfria produkter och lightprodukter är lite snällare mot tänderna än sådant som innehåller vanligt socker.

Fredagsmys eller lördagsgodis

Att ofta äta godis, söta kex, chips, torkad frukt och sockrade frukostflingor ökar risken för karies. Samma sak gäller att ofta dricka läsk, saft, juice och chokladdryck. Dessutom blir läskdrickandet lätt en vana, som är svår att bryta när man blir äldre.

Därför rekommenderar Folktandvården fredagsmys eller lördagsgodis, det vill säga en högtidsstund då godis och läsk är helt okej. Godis och läsk blir på det sättet något som hör ihop med fest, inte vardag. Kanske värdesätter barnen godiset och läsken mer om det blir en stund de längtar till och de kan planera vad de vill ha, i stället för att det är fritt fram för godis och läsk när som helst. Lär också barnen att äta upp sin godis och läsk på en gång, det är bäst för tänderna.

Ilningar och isningar vanliga

Åtta av tio barn uppger att de har ilningar eller isningar i tänderna. Den vanligaste anledningen till ilningar och isningar är hårdhänt tandborstning. Men ilningar kan också betyda hål i en tand, därför är det viktigt att barnet besöker sin tandläkare. Andra orsaker kan vara sura livsmedel och tandsprickor.

Rätt borstning är A och O När man borstar sina tänder för hårt kan tandköttet dra sig tillbaka och blotta tandhalsarna. Detta kan leda till att det ilar. Många berättar inte om ilningarna för sin tandläkare – möjligen för att man tror att en stor konsumtion av läsk och godis är orsaken till ilningarna. I själva verket kan det vara tandborstningen som många gånger är boven i dramat.

Det finns några enkla råd för att förebygga och motverka ilningar och isningar i tänderna:

1. Mjuk borste. Borsta med gnuggande rörelser med en mjuk borste.

2. Ta det lugnt i början. Börja borsta på lite olika ställen i munnen, eftersom kraften är störst i början av borstningen.

3. Rätt tandkräm. Använd tandkräm som är anpassad för ilande tänder.

4. Extra fluor. Använd gärna extra fluor, tex fluorsköljning.

5. Sugrör. Genom att dricka läsk och juice med sugrör blir det lite festligare och belastningen minskar på tänderna. Skölj gärna munnen med vatten efteråt.

Föräldrarnas roll

Föräldrar har en viktig roll när det gäller sina barns och ungdomars tandhälsa. En undersökning som Tandläkarförbundet, Vårdförbundet och Läkarförbundet lät genomföra 2007, visar att många föräldrar inte har tillräcklig kontroll över och kunskap om sina barns kostvanor.

Nio av tio föräldrar anser att mat och dryck har avgörande betydelse för barnets nuvarande och framtida hälsa. Samtidigt oroar sig åtta av tio för den ökade konsumtionen av onyttiga livsmedel och efterlyser mer information om vad barnet bör äta och dricka för att ha en god hälsa.

De tillfrågade föräldrarna anser själva att dagens föräldrar i alltför hög utsträckning låter barnen själva bestämma vad de ska äta och dricka. Hälften av föräldrarna anser att det har stor eller mycket stor betydelse för den ökade konsumtionen av sött att barnen själva får bestämma. Det är vanligt att barnen själva får bestämma över sina fickpengar. Drygt 60 procent av barnen har egna fickpengar, men bara tre av tio familjer har regler för hur mycket pengar barnen får använda till läsk, godis och andra sötsaker.

81 procent av de tillfrågade föräldrarna vill förbjuda läsk och godis i skolan, men fyra av tio skolor säljer godis, läsk och annat sött. 70 procent av föräldrarna vill ha en ökad reglering av reklam för onyttig mat riktad mot barn.

Text: Eventa Aff

Powered by Labrador CMS