Så blir du kvitt myrorna inomhus – badrum, kök och skafferi

Så blir du kvitt myrorna inomhus – badrum, kök och skafferi

Det finns många saker som är jobbiga i livet – ett av dem är myror inomhus. Allt för föräldrar har knepen du behöver för att eländet ska sluta!
 
Våren närmar sig och det börjar därmed bli brist på mat för de små djuren (myrorna alltså). En liten liten saftfläck som ditt barn råkat spilla kan göra att en myra hittat dit och sedan bjuder den in alla sina kompisar till ditt hem! Visserligen är myrorna bara 2-4 mm stora – men med myrorna krypandes i skafferiet bildas det snart en hel myrstack som ska smaka av allt sött ni har.
 

Myror i badrum kan vara ett dåligt tecken

Myrorna, som ofta är små och svarta eller bärnstensfärgade, trivs ofta bäst i köket. Det är dock inte helt ovanligt att hitta myror i badrummet i närheten av golvbrunnen eller i handfatet. De kan även komma in på vintern och frodas förmodligen i någon gammal vattenskada som du inte själv kan se. Har du en stig som går över handfatet eller ner mot golvbrunnen är du med andra ord inte ensam om problemet, men du bör kontakta ett saneringsföretag. Bor du i hyresrätt är det bra att kontakta fastighetsvärden, som behöver titta närmre på problemet.
 
Starka bekämpningsmedel som myrorna dör av kan bli dyrt i längden, trist för naturen och inget du vill ha om du har småbarn hemma. Testa dessa husmorsknep som gör att myrorna inte lockas av att invadera ditt hem!
 

Få bort myror inomhus: köket

Till att börja med är det viktigt att hålla rent. Och det gör du faktiskt bäst med grön- eller gulsåpa. Ofta är det sötsakerna och matrester som gör att myrorna hittar in i ditt hem, och genom att undvika spill och smulor ser du till att inte signalera gratis mat för myrorna. Tänk på att det mesta ses som mat för de små myrorna – även hund- och kattmat är gott i myrornas bok.
 
Kanel eller annan stark krydda
Kanel, svartpeppar, nejlika eller andra starka kryddor du har hemma gillar inte myrorna. Så pudra med krydda där myrona gömmer sig så kommer de snart inte vilja komma tillbaka. 
 
Såpa
Myrorna avskyr doften av såpa – de vill ju åt det söta! Skubba med såpa från deras ingång till den söta fläcken så kommer det tillslut inte vilja ta sig in mer. 
 
Ättika
Ättika funkar ju till allt, och då menar vi verkligen allt. Testa att lägga lite vid myrorna så ska du se att det sätter stopp för invasionen. 
 
Avledning: sött lockar sött
Visserligen ska du inte hälla ännu mer sött inomhus, men testa att lägga honung eller saft i trädgården för att locka myrorna dit de hör hemma, i naturen alltså. 
 
Vinäger
Har du inte ättika men vinäger? Testa då att hälla lite vinäger där myrorna befinner sig. Den doften är inte särskilt populär bland krypen. 
 
Bakpulver
Strö runt lite bakpulver på myrstigen så ser de till att snabbt avlägsna sig.
 
Pepparmynta
Likt den starka doften av kryddor kan du även testa pepparmynta. Lägg pepparmynta vid de området myrorna är och placera på lite olika ställen där myrorna kan tänkas ta sig in. 
 
Snus
Har du en snusare hemma? Gör något positivt av ovanan och ställ in en öppen dosa i ditt skafferi. Myrorna avskyr lukten av snus!
 

Nästa steg: hitta deras bo

Tyvärr kommer du inte undan om du inte tar itu med problemet. Om du bor i villa eller radhus är det bra att lokalisera myrstacken som myrorna kommer ifrån. Just svartmyror, som är de vanligaste att stöta på inomhus, bygger inte riktigt sitt bo som en myrstack. Istället kan du återfinna dem under plankor och annat bråte. Kokhett vatten kan vara att föredra mot myrorna om det är en mindre invasion du har på din tomt. Om myrorna har invaderat ditt grönsaksland ute ska du inte hälla kokhett vatten, det förstör din sådd.
 
Vill du bli av med en hel myrstack behöver du dock starkare bekämpningsmedel – det bästa är att fråga i din trädgårdsbutik. 
 
 
Artikelbild: Shutterstock / Whitejellybeans