Så gör du tandborstningen roligare – läsarnas bästa tips

Så gör du tandborstningen roligare – läsarnas bästa tips

För ett tag sedan bad vi våra läsare skicka in sina bästa tips på hur man gör tandborstningen roligare. Vi fick in massor av bra tips och har sammanställt en lista med några av dem!

Linda
Vi brukar leka olika lekar. En favoritlek är att vi leker tandläkare. De får sitta i "väntrummet" bli uppropade, för att sedan lägga sig i tandläkarstolen. Funkar alltid o barnen har alltid tyckt att det varit roligt. Kan dessutom vara en bra "övning" så att inte tandläkaren känns läskig då det väl är dags

Hanna
Min son älskar snabba bilar och racertävlingar och det utnyttjar vi såklart under tandborstningen. Vi brukar leka att tandborsten är Blixten Mcqueen som ska tävla på banan (tänderna) i munnen. Blixten står startklar och när sonen gapar går starten, in med tandborsten i munnen och borsta för fullt (blixten kör snabbt). Sen brukar jag eller pappa hitta på och berätta tex: "Francesco tar ledningen men Blixten ligger tvåa, han försöker köra om på insidan, men nej Francesco är snabbare, nu kommer Blixten ifatt igen" osv. När sonen sväljer/spottar har vi depåstopp och det måste ju gå snabbt så inte blixten kommer efter i loppet!

Cornelia
Bästa tricket är att låta det få ta sin tid, min dotter är 4 år och brukar involvera sina barbies, nallar ja och till och med mig. Vi brukar sjunga lite och prata om tandtrollen.

Mathilda
Vi har gjort vår egen tandborstsång som vuxen sjunger några ggr samtidigt som tänderna borstas... "borsta alla tandtroll väck, stoppa ner dom i en säck, skicka dom till --- (här gör vi spottpaus och barnet bestämmer vem/vart vi skickar tandtrollen) då och vad säger --- måntro.... Den säger inte göra hål i munnen nej vi spolar ner er i brunnen. Borsta alla tandtroll väck, stoppa ner dom i en säck"

Sandra
Finns ett spel på barnens surfplatta där det är en katt som borstar tänderna och har ett timglas som piper när det är klart, så det använder vi och barnen tycker det är kul.

Catja
Ja de e ju aldrig poppis att borsta tänderna inte. Här hemma så tävlar vi alltid in på toaletten (dottern får självklart alltid vinna) väl inne på toa så råkar jag ta tandborsten mot hennes näsborrar istället o då gapskrattar hon o jag frågar vad felet är? Hon säger att trollen bor i munnen. Jag skojar till de o ser rädd ut då säger hon dom e inte farliga bara för tänderna. Jag börjar borsta o jagar trollen o hon måste gapa stort för att visa att dom är borta. Under tandborstningen så råkar ja ju självklar borsta upp i pannan eller långt ut på kinderna o då måste man ju sen se hur tokig man ser ut. Detta tramseriet resulterar i rena fina små tänder på en snart 4 åring. Undra hur länge jag kan hålla på så?

Mikaela
Sätter klistermärken i taket som tjejerna får titta efter och berätta vad de ser. På så sätt blir huvudet i rätt vinkel och de gapar när de låter som djuren.

Johanna
Barnen får välja tandborste fritt i affären, tror de i alla fall… Saker är roligare om man har valt själv! De borstar också själva först (6,4 & 2 år), och jagar iväg alla tandtroll som gärna vill bygga bo i och förstöra barnens tänder så de inte kan äta mer (tänk, inget mer lördagsgodis!). När de borstat en stund kör vi föräldrar ett räservarv runt och skrämmer bort de sista tandtrollen och den unge som kommer först i säng vinner!  

Jenny
Vi brukar spana in alla tandtroll i munnen och se vad de har för sig, ibland hoppar de studsmatta, sjunger, hjular, trollar, ja de hittar på allt möjligt, och sen tar vi tandborsten och jagar bort dem.

Carina
Vi gav vår dotter en tandborste att leka med som baby för att hon skulle vänja sig o associera den med något kul. Så hon älskar att borsta tänderna.

Khanzad
Vi brukar leka tandläkare när vi borstar tänderna och tar med oss lila broren (5 mån) också för att det blir roligare tycker flickan för att hon gapar och han skrattar.

Lina
Borsta tänderna samtidigt som mamma och/eller pappa. Barn gör som vuxna gör! Och så brukar vi säga att vi ska se om det finns några tandtroll att skrämma bort från tänderna.

Sabina
Brukar oftast ta tandborstningen i samma veva som att borsta håret, inget av dom är poppis här hemma, och då brukar jag skoja om att råka borsta håret med tandborsten vilket lilltjejen tycker är superkul och lite tokigt av mamma.

Natalia
Vi Sjunger våran tandborste låt 

Melodi - blinka lilla stjärna:
Borsta borsta tänderna 
Rena ska de bli ska du se

Bort med smuts och bort med troll
Borsta upp och borsta ner

Borsta borsta tänderna
Bort med smuts och bort med troll.

Evelina
Vi brukar sätta på en danslåt och dansa samtidigt! Bra start och avslut på dagen och dottern älskar det och när låten är slut är vi klara

Pauline
Vi brukar låtsas att hon har ett helt zoo i munnen! Så vi får skynda oss att borsta bort alla apor, elefanter, lejon, tigrar och björnar från tänderna! Funkar varje gång!

Foto: Bbernard / Shutterstock