Annons:
Abort – så känns det egentligen

Abort – så känns det egentligen

Sedan 1938 har det varit lagligt med abort i Sverige, till en början dock bara om graviditeten var resultatet av en våldtäkt eller om den utgjorde ett hot mot kvinnans liv. Idag är det tillåtet att göra abort fram till slutet på vecka 18, utan att du behöver dela med dig av vilken anledning du gör aborten. Graviditeten avslutas antingen med tabletter eller med ett lättare kirurgiskt ingrepp. Efter vecka 19 och fram till vecka 22 krävs det däremot ett speciellt tillstånd från Socialstyrelsen för att få göra abort, där det kan handla om att fostret har någon svår skada eller missbildning, eller om mamman till exempel har missbruksproblem. Du blir alltid erbjuden samtalshjälp vid en abort.

Med tanke på hur länge abort har varit tillåtet i Sverige kan man tycka att det konstigt att det i vissa länder fortfarande inte är acceptabelt – ofta på grund av religiösa eller politiska motiv som gör att det inte är socialt accepterat även om det är det lagligt sett. I länder som Polen, har man dessutom på senare tid ägnat sig åt att diskutera hur abortlagarna ska bli strängare och hur bland annat fängelsestraff för både läkaren och kvinnan som vill göra abort kan bli aktuellt.

Abort är trots den öppenhet vi har i Sverige ett svårt ämne att handskas med. Att få bestämma över sin egen kropp är en självklarhet, men ofta spelar yttre faktorer in varför man väljer att göra en abort, exempelvis att man inte har någon fast partner, att det inte fungerar ekonomiskt, eller att man kanske helt enkelt inte vill ha barn. Oavsett vilken anledning ska man inte känna sig ifrågasatt när valet är gjort – tänk bara på att inte använda abort som ett preventivmedel och att alltid skydda sig om man inte önskar att bli gravid. Till Elle har 15 svenska kvinnor delat med sig av sina tankar kring deras aborter, som säkert många som har erfarenhet kring abort kan känna igen sig i: 

”Jag har valt att inte prata så mycket om mina aborter. Jag skäms.”

– Emma, 30 år

”Jag har känt skuld när jag har passerat Jehovas Vittne på stan, som att det liksom lyser igenom mig att jag har gjort abort och att de dömer mig. Och jag är inte ens troende.” 

– Maria, 21 år

”Jag var 19 år, läste gymnasiet på distans och kände att jag hade så mycket som jag ville göra innan jag fick barn.”

– Frida, 22 år

”Det är ingen som berättar vilken enorm fysisk smärta det orsakar. Det är ingen som berättar vilka moderskänslor man får när man ligger där på ultraljudet. Och det är ingen som berättar att man, två år senare, kan se på sin abort och känna att man tog rätt beslut men ändå må så otroligt dåligt över den.”

– Klara, 21 år

”Man skuldbelägger sig själv för att man inte var mer försiktig. Att man är två om saken är det ingen som bryr sig om.”

– Abena, 29 år

”Jag hör ofta vänner säga: ”Jag skulle aldrig klara av att göra en abort”. Då blir situationen lite krystad.”

– Mikaela, 27 år

”Varje år kommer jag alltid räkna på hur många år mitt ofödda barn skulle ha varit nu, hur hade vårt liv sett ut?”

– Mariam, 31 år

”Den hemska barnmorskan sa just när jag svalt det första pillret: ”Bra, nu kan du inte ångra dig”

– Alexandra, 25 år

”Enligt samhället är det en skamsen sak att göra, och eftersom hela ansvaret har lagts på kvinnan så vågar man inte tala om det offentligt.”

– Felicia, 32 år

”Det visade sig att han hade känslor för mig och ville att vi skulle behålla det. Jag mådde så jävla dåligt speciellt när jag såg hur sårad killen var, han hade väl hoppats på att vi skulle bli ett par en dag.”

– Marta, 26 år

”Precis som du har rätten att bära ett barn ska du även ha rätt att välja att inte göra det.”

– Anna, 33 år

”Jag har fått känslan av ”hur kunde du” när jag berättat om min abort för vissa personer.”

– Helena, 27 år

”Vi upptäckte att jag var gravid cirka 3 månader efter att vi fått vårt andra barn. Det hade aldrig gått.”

– Sandra, 30 år

”Jag ångrar inte min abort. Men det var mycket tuffare, både psykiskt och fysiskt, än jag kunnat ana.”

– Sofie, 23 år

”Jag ser på mina aborter som något som har gett mig så mycket annat i livet.”

– Caroline, 26 år

 

Har du frågor kring abort, kontakta din gynekolog för få vidare guiding hur du ska gå tillväga. 

LÄS ÄVEN: Graviditetstest – så fungerar de

Annons