Familj

Mammor-sover-mindre

Så mycket mindre sover mammor de första åren efter förlossningen

Att få barn är för många något av de största man är med om i livet och det kan vara svårt att sätta sin in i hur det är vara

förälder, förrän man själv blir det. En sak som man dock är medveten om som blivande förälder är att man kan glömma de där härliga sovmorgnarna på helgen då sömnen definitivt inte kommer bli som innan.

Men hur mycket mindre sover man som förälder än tidigare? Är det under det första året som sömnen minskar som mest? Nej, ny forskning visar att det är betydligt längre än så.

Mammor sover mindre än pappor

I en ny tysk studie har man undersökt 4659 föräldrar och deras sömnmöster. Dessa föräldrar hade fått barn någon gång mellan 2008 och 2015, och resultatet visade att mammor berövas på sömn upp till att barnet är mellan fyra och sex år.

I studien visade det sig också att mammor till äldre barn även upplevde stor sömbrist trots att deras barn inte längre var bebisar. Dessutom var det mammorna som fick mindre sömn än papporna, från det att barnet föds fram tills att barnet börjar i grundskolan.

De första tre månaderna efter att barnet födds, sover mödrar i genomsnitt en timme mindre än före graviditeten. Papporna å andra sidan, sover cirka 15 minuter mindre än innan graviditeten.

Att få fler barn tätt påverkar inte sömnen

I studien såg man också att mammors sömn gick från en timme mindre till cirka 20 minuter mindre, när barnen kom upp i åldern fyra till sex år. Pappornas sömn fortsatte att ligga på cirka 15 minuter mindre. Resultatet visade också att om man fick flera barn tätt inpå varandra, minskade inte sömnen mer för mammorna, utan den låg istället på 20 minuter mindre precis som innan.

Kom ihåg! Om du verkligen känner att du inte får tillräckligt med sömn, var inte rädd för att be om hjälp! Kanske kan din partner, mormor eller en barnvakt hjälpa till så att du får den sömn du behöver.

Foto: George Rudy/Shutterstock.com

LÄS ÄVEN: Sex första året efter förlossningen

Powered by Labrador CMS