Snabb och enkel aioli till kräftskivan

Snabb och enkel aioli till kräftskivan

Aioli är en supergod sås som passar perfekt till fisk och skaldjur. Visste du att det är väldigt enkelt att göra själv? Allt för föräldrar tipsar om hur du gör en snabb och enkel aioli till årets kräftskiva.

Vad är aioli?

Aioli är en supergod kallsås med smak av vitlök som passar till det mesta i köket. Du kan ha aioli till grillat kött, grillad fisk, soppa, skaldjur eller en härlig gryta. Det är även fantastiskt gott att doppa en bit färsk bröd i en god aioli. Att göra hemmagjord aioli är väldigt enkelt och går snabbt.

Ingredienser till aioli

1 äggula
1/2 msk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
2 dl rapsolja
2-3 vitlöksklyftor (finhackad)
salt
peppar

Så gör du en enkel och snabb aioli – steg-för-steg

Hemligheten för att lyckas göra en aioli är att använda en stavmixer samt se till att alla ingredienser har samma temperatur. Om ingredienserna är rumstempererade minskar det risken för att aiolin ska skära sig.

1. Hacka vitlök fint
2. Blanda vitlök, senap, vitvinsvinäger, salt och ägg i en hög och smal bunke.
3. Häll i oljan i en fin stråle.
4. Mixa med stavmixer långsamt. Tänk på att föra ner stavmixern i botten och föra den sakta uppåt.
5. Smaka av med peppar och salt.

Smaksätt aioli

Du kan smaksätta aioli med nästan vad som helst. Spana in listan nedan för att bli inspirerad!

  • Citron
  • Lime och vitlök
  • Chilli
  • Rostad paprika
  • Finhacka persilja och vitlök
  • Srirachasås
  • Tryffelolja
  • Basilika och timjan
  • Pepparrot och parmesan

 

Vegansk aioli

Det är väldigt enkelt att göra en vegansk aioli. Byt ut äggulan mot två matskedar kikärtsspad och en nypa socker i grundreceptet.

Hur länge håller aioli i kylen?

Hemgjord aioli kan förvaras mellan 1-2 veckor i kylen. Som med allt annat gäller det att lukta och smaka av.

 

Artikelbild: Shutterstock/ New Africa

Läs mer:

Gravid på kräftskivan – detta kan du äta

Kan man äta kräftor när man är gravid?