Vad man kan göra på valborg
Vad man kan göra på valborg

Vad kan man göra på Valborg – tips och idéer

Här är tips på vad man kan göra när det är valborgsmässoafton.

Valborg är en festlig högtid som firas runt om i Sverige varje år den 30 april. Det finns många olika sätt att fira Valborg, och det beror oftast på var i landet man befinner sig. Här är några vanliga aktiviteter och traditioner som man kan delta i på Valborg:

  1. Tända en brasa / gå på majbrasa: Att tända en stor brasa är en av de mest populära traditionerna på Valborg. Många orter ordnar offentliga brasor som folk kan samlas runt och umgås. Det är också vanligt att man tänder egna brasor hemma eller på stranden.

  2. Sjunga och lyssna på sång: Valborgsmässoafton är en tid för sång och musik. Många körer och musikkårer uppträder på offentliga platser och sjunger Valborgssånger som "Vintern rasat" och "Uti vår hage".

  3. Äta och dricka: Att äta och dricka gott är en viktig del av Valborgsfirandet. Många orter ordnar matmarknader och matstånd där man kan köpa traditionella svenska rätter som korv, hamburgare och våfflor.

  4. Picknick: En picknick är en härlig aktivitet att göra på Valborg. Ta med en filt, mat och dryck och njut av den vackra våren i naturen tillsammans med vänner eller familj.

  5. Vara med på en fackeltåg: Många orter ordnar fackeltåg på Valborg. Det är en vacker syn att se när hundratals människor går med facklor i händerna genom stadens gator.

  6. Dekorera med blommor: På Valborg är det vanligt att man dekorerar med blommor. Att göra blomkransar eller att dekorera med blommor och grönt är ett trevligt sätt att fira våren och Valborg på.

  7. Bjud hem gäster: Varför inte bjuda hem gäster och sedan gå och kolla på närmaste majbrasa tillsammans.

  8. Fiska: Åk hela familjen och fiska för att sedan (förhoppningsvis) äta fisken ni fångat!

  9. Pyssla: Förbered ett stort pysselbord till barnen och låt dem välja fritt bland glitter lim och att måla.

Oavsett hur man väljer att fira Valborg, är det en härlig högtid som välkomnar våren och ger en möjlighet att umgås med vänner och familj. Glöm inte att vara försiktig med eld och alkohol, och ha en trevlig Valborg!

Powered by Labrador CMS