BLOGG

Smart ekonomisk planering för familjen: En guide till ansvarsfullt låntagande

I en ständigt föränderlig ekonomi är det viktigt att vara väl förberedd på eventuella extra ekonomiska behov. Ett privatlån upp till 75 000 kr kan ge den flexibilitet och trygghet som behövs för att hantera livets oväntade situationer, men bara om det sköts på rätt sätt. I den här artikeln tittar vi närmare på olika strategier för att hantera familjeekonomin. Vi går igenom allt från hur man kvalificerar sig för ett privatlån, till budgetering och hantering av oväntade utgifter.

Hur får man ett privatlån?

De som erbjuder privatlån ställer vanligtvis en del grundläggande krav, som den sökande måste uppfylla för att kvalificera sig för ett privatlån. Kriterierna varierar dock mellan olika långivare. Därför rekommenderas det att man alltid läser igenom de specifika kraven från varje långivare man utvärderar och gör en bedömning utifrån sin egen ekonomi, innan man ansöker om ett privatlån. De vanligaste kriterierna man behöver uppfylla för privatlån brukar vara:

● Åldersgräns: Man behöver ha fyllt 18 år.

● Svenskt personnummer: Man ska ha ett svenskt personnummer, BankID och vara folkbokförd i Sverige.

● Skuldfri: Som sökande får man inte ha tidigare skulder hos Kronofogden (betalningsanmärkningar kan dock accepteras).

● Stadig inkomst: Det kan behövas en stadigvarande inkomst på ett visst minimibelopp (som kan variera beroende på långivare).

● Kreditvärdighet: Den sökandes kreditvärdighet kan spela en viktig roll i bedömningen.Men idag erbjuder flera långivare lån trots betalningsanmärkningar.

Genom att ha gjort en kreditupplysning kan långivaren få en överblick över den sökandes historik och betalningsförmåga, inklusive tidigare och pågående skulder samt betalningsanmärkningar. Om man väljer ett privatlån utan UC, görs ingen kreditupplysning hos just UC, istället sker det genom något annat kreditupplysningsföretag.

Budgetera för familjens behov

Att skapa en fungerande familjebudget är en utmaning som många föräldrar står inför. En sund familjeekonomi kräver noggrann planering och god insikt. En väsentlig del av detta är att skapa en stabil budget som inte bara täcker nuvarande och återkommande utgifter, utan som också förbereder för framtiden.

För att göra det behöver du ta hänsyn till allt från löpande levnadsomkostnader till utgifter för barnens aktiviteter och hobbies, såväl som sparande för framtida större livshändelser som körkort, första bilen och kanske även en kontantinsats till en första egen bostad.

Ett privatlån kan vara till hjälp vid oförutsedda utgifter

Ett privatlån kan spela en stor roll för ekonomin, särskilt när det handlar om större inköp eller om det uppstår oförutsedda utgifter. Med det sagt bör du närma dig allt låntagande med försiktighet. Läs alltid igenom alla villkor, tänk igenom både fördelar och nackdelar och räkna noggrant på alla kostnader, inklusive den effektiva räntan, innan du bestämmer dig för att skriva under ett låneavtal.

Att ansöka om privatlån har blivit enklare tack vare digitala verktyg som gör att det är smidigt att ansöka, och utbetalning via Swish. Men det är viktigt att du är helt på det klara med vad ett privatlån innebär, så du vet att det kommer att passa in i den långsiktiga ekonomin för dig och din familj. Om du vill ha mer vägledning och tips rekommenderar vi ett besök på Konsumenternas, som tillhandahåller värdefulla resurser och rådgivning kring olika typer av lån och krediter.

Powered by Labrador CMS