10 julkalendrar vi minns: "Pelle Svanslös", "Mysteriet på Greveholm" och "Trolltider"

SVT:s årliga julkalender kan vara en av julens höjdpunkter. Vi blickar tillbaka på mysiga och spännande julkalendrar som vi minns lite extra.

'Pelle Svanslös', 'Mysteriet på Greveholm' och 'Trolltider' är några av julkalendrarna som vi minns från förr.
"Pelle Svanslös", "Mysteriet på Greveholm" och "Trolltider" är några av julkalendrarna som vi minns från förr.

Julkalendern på SVT är en återkommande jultradition som sträcker sig tillbaka till 1971. Varje dag fram till julafton släpps ett kort avsnitt med en spännande handling.

Vi minns tillbaka på 10 julkalendrar som fått en speciell plats i våra julhjärtan.

 1. Mysteriet på Greveholm (1996)
  Familjen Olsson flyttar till slottet Greveholm för att fira en vit jul på landet. Det visar sig snabbt att slottet spökar och familjen är med om ett spännande juläventyr. Kommer slottets gamla hemligheter att avslöjas?

 2. Sunes jul (1991)
  Den drömmande tjejtjusaren Karl Sune Rudolf Andersson eller även känd som ”Sune” kommer från en helt vanlig familj som vill fira en helt vanlig jul. Något som visar sig vara svårare än vad man kan tro.

 3. Trolltider (1979)
  En populär julkalender som faktiskt även sändes som julkalender 1985. Tittarna får följa småtrollen Tova och Kleva som sedermera byter namn till Daisy och Gloria, Gubben Gorm och hans son Kotte, fen Dorabella och häxan Mara.
 4. Julens hjältar (1999)
  Julgransprydnaderna vaknar i sin låda när det börjar bli dags att pynta julgranen, men istället hamnar de i soprummet. Tillsammans med ett gosedjur försöker de ta sig tillbaka till julgranen innan julafton.
 5. Albert och Herberts julkalender (1982)
  Albert är en julälskare, något som Herbert inte är. Albert vill börja pynta redan den första december medan Herbert bestämmer att far och son inte ska fira jul tillsammans.
 6. Pelle Svanslös (1997)
  När Pelle Svanslös flyttar in på Åsgränd i Uppsala börjar ryktet om hans obefintliga svans gå. Elaka katten Måns försöker skrämma iväg nykomlingen, men Pelle blir istället förtjust i Maja Gräddnos.
 7. Kurt Olssons julkalender (1990)
  Kurt Olsson sänder live från en släktgård i Lappland. Kurt ordnar med pyssel, tävlingar och spännande reportage bland gårdens djur och tomtar.
 8. Gumman som blev liten som en tesked (1967)
  Teskedsgumman blev genombrottet för julkalendern i svensk tv. Gumman, som hon heter, pysslar och stökar under decembermånad, men titt som tätt blir hon liten som en tesked – ofta i olämpliga situationer.
 9. Dieselråttor och sjömansmöss (2002)
  Barnen Ofelia och Philémon krymper och fångas in av några råttor som bor i ett maskinrum på ett fartyg. I några spännande avsnitt får tittarna följa när barnen försöker bli stora igen.
 10. Lasse-Majas detektivbyrå (2006)
  Barnen Lasse och Maja driver en detektivbyrå. Det är jul i staden och detektiverna försöker hjälpa polismästaren med att lösa brott och deckargåtor.

Vilken julkalender är din favorit?

Powered by Labrador CMS