barnförsäkring familj
Nyfödda omfattas av gravidförsäkringen i sex månader efter födseln. Men det är inte ett argument för att vänta med barnförsäkringen alls, vilket många tror. Det menar Konsumentverkets försäkringssexpert.

Expertens tips om barnförsäkring: Så undviker du vanliga fallgropen

Det finns många fallgropar när det gäller barnförsäkring. Men den vanligaste fällan att falla i är att inte teckna någon alls, menar försäkringsexperten Håkan Carlsson till Allt för Föräldrar. 

– Så fort man är utskriven från BB borde man egentligen teckna en barnförsäkring. Vänta inte, säger försäkringsspecialisten Håkan Carlsson på Konsumenternas Försäkringsbyrå, som ägs av Konsumentverket.

Vanligaste fallgropen

Många tror att man kan vänta med barnförsäkring eftersom gravidförsäkringen skyddar barnet de första sex månaderna efter födseln. Men så är det inte.

– Det är en fallgrop. Barnförsäkringen är något helt annat, säger han.

Stor jämförelse

Han har jämfört 15 olika sorters barnförsäkring, som finns listade och betygsatta på Konsumenternas hemsida.

Bäst barnförsäkring

– Vi brukar gradera försäkringar utifrån vad man ska ha, vad man bör ha och vad man kan skippa. Barnförsäkring är inte ett måste, men vi tycker absolut att man ska teckna det så snart man kan, säger Håkan Carlsson.

Bäst betyg får ICA-bankens barnförsäkring. Den får 4,1 på en femgradig skala. Näst bäst i test är Dinas barnförsäkring, som landar på 3,9 poäng.

Individuell- eller gruppförsäkring?

– I regel är det gruppförsäkringarna som får lägre betyg och de individuella försäkringarna som hamnar i topp. Så om man har råd med en individuell försäkring tycker vi att man ska teckna en sådan, säger Håkan Carlsson.

Det finns ingen anledning att teckna en liten försäkring först och sedan uppgradera till ett större försäkringsbelopp senare.

Svårare att uppgradera barnförsäkring

– Det är bättre att teckna en lite större försäkring först och sedan nedgradera om man upplever att man överförsäkrat sig. Det är svårare att uppgradera en försäkring än att nedgradera, säger Håkan Carlsson.

Graderingen av försäkringarna bygger på flera olika parametrar – som alla i grunden handlar om ersättning om något allvarligt händer. Eller om barnet senare i livet får en diagnos som påverkar deras förmåga att exempelvis studera eller arbeta som vanligt.

Mer heltäckande försäkringar får högre poäng medan de försäkringar som exempelvis Skandiabankens barnförsäkring, som får lägst betyg, lämnar mycket att önska när det gäller ersättning för olika besvär.

Den får bara 1,1 poäng av 5 möjliga.

– Försäkringarna som fått lägre betyg har ofta sämre ersättning för diagnoser exempelvis. De har fler undantag och smalare innehåll kan man säga. Vissa försäkringar har exempelvis ingen ersättning för sjukskrivning för äldre barn", säger Håkan Carlsson.

Paralyseras av valmöjligheter

Många föräldrar är ängsliga över att de kanske väljer fel. Men det viktiga är att teckna en försäkring snabbt.

Under de 25 första levnadsåren som barnet omfattas av försäkringen kommer de då att vara försäkrade för alla de besvär som kan visa sig efter det att försäkringen tecknades.

Diagnoser som ADHD omfattas

Om försäkringen tecknas först efter att ett barn får en ADHD-diagnos exempelvis, så omfattas inte den diagnosen av försäkringen och därför kan man inte få ersättning för den.

Det är också därför man inte ska vänta ut graviditetsförsäkringen, som gäller barnets första sex månader i livet.

– Vårt tips är att inte jaga den bästa försäkringen. Försäkringar handlar om det oväntade för evigt. Och väntar man för länge kan det oväntade redan ha hänt och då är det för sent, säger han.

5 bra barnförsäkringar (och 5 att undvika)

De fem barnförsärkingar med högst betyg i Konsumentverkets undersökning är:

  1. ICA Försäkring (4,1)
  2. Dina (3,9)
  3. Folksam (3,9)
  4.  Länsförsäkringar (3,9)
  5.  If (3,8)

De fem barnförsäkringar som fick sämst betyg var:

  1. Skandia (1,1)
  2. Euro Accident (1,3)
  3. Länsförsäkringar (1,5)
  4. Trygg-Hansa (1,7)
  5. Bliwa (2,5)

Källa: Konsumentverket

Powered by Labrador CMS