Fakta om tacos: 8 saker du inte visste om din favvorätt

Är du också lite av en taco-fantast? Då kan det vara på sin plats att ta reda på lite fakta om tacos. Här har vi samlat lite smått och gott.

Tacos har blivit ett samlingsnamn för både burritos, tacos och nachos. Ibland kallas rätten skämtsamt för ”Sveriges nationalrätt” eftersom det har blivit ett självklart inslag på middagsbordet för väldigt många, speciellt på just fredagar. Det är svårt att ge ett enda recept på tacos, eftersom det finns nästan lika många varianter på rätten som det finns människor. Vissa gillar mjuka bröd medan andra gillar hårda. Vissa vill ha kyckling till, andra köttfärs och några äter helt vegetariskt. Och några äter tacos med ketchup...

7 fakta om tacos du kanske inte visste

1. Kloss och åsna

Ordet taco betyder bunt eller kloss på spanska, medan burrito betyder liten åsna. Så det du sitter och äter är alltså en bunt med mat!

2. Flopp från början

Tacos var ingen supersuccé i Sverige. Första gången tacos introducerades i Sverige var på 80-talet men det var ingen given succé. Då var vi upptagna med att äta grönsaksdipp och varma mackor. Supertrendigt var det!

3. Taco-marknaden är värderad till 1,2 miljarder svenska kronor

Trots floppen på 80-talet är texmexm-arknaden idag värderad till 1,2 miljarder SEK! På bara några år under 2000-talet ökade texmexförsäljningen i Sverige med upp till 40 %.

4. Svenskarna älskar sin tacos

I Europa är Sverige topp ett i Europa på att äta tacos.

5. Nyttigare tacos

Den färdiga tacosåsen innehåller mycket socker. Gör du din egen med passerade tomater och kryddor kan det bli mycket nyttigare!

6. Guacamole

Ett måste för många till tacon. Den goda avokadoröran kommer från 1600-talets Mexiko och grundreceptet innehåller bara mortlad eller krossad avokado och lite havssalt.

7. Tacos serveras lite annorlunda i Mexiko

Tacos kommer ursprungligen från Mexiko. Där är tacos ett samlingsnamn för mat man äter i olika sorters bröd. Tacos al pastor görs faktiskt på fläskkött och grillas över eld som kebab. Servering? Ja, inte majs. Men ananas, silverlök, färsk koriander och såser. Det finns också tacosvarianter som serveras med kotunga. Något för fredagsmyset kanske?

8. ...Och är snarare tex-mex-variant

Den tacos vi äter i Sverige är egentligen texmex, som är en variant av tacos. Tacos är i Mexiko bara samlingsnamnet för en rad olika rätter!

Har du testat att ha banan på din taco? Miriam Bryant talade väldigt gott om det när hon var med i ”Så mycket bättre”. Vi på Allt för föräldrar är oense om det är en hiss eller diss, vad tror du? Testa så får du se!

Powered by Labrador CMS