Familj

Forskning: Barn som hjälper till hemma blir mer framgångsrika
Forskning: Barn som hjälper till hemma blir mer framgångsrika

Forskning: Barn som hjälper till hemma blir mer framgångsrika

Enligt forskning från Harvard University har man kommit fram till att barn som får hjälpa till i hemmet med hushållssysslor blir mer framgångsrika när de blir äldre.

Alla föräldrar vet nog att barn gärna kollar på något i paddan, ritar eller bygger med lego hellre än att hjälpa till med hushållssysslor. Bädda sängen, gå ut med sopor, skala potatis... Nä, det funkade visst bara när barnet var två, tre år gammal. Men nu har studier visat att det kanske är dags att börja tjata lite mer...

Enligt forskning verkar det kanske vara värt att ta den lilla striden som kan uppstå när vi ber våra barn att hjälpa till.

Ju äldre barnet är – desto mer kan du kräva

Så här säger forskaren Julie Lythcott-Haims om forskningens resultat i en intervju till Tech Insider:

– Genom att låta dina barn hjälpa till hemma med att exempelvis ta ut soporna eller tvätta, inser de att de kommer att behöva jobba i livet för att vara en del av livet. Om barn inte tar hand om disken betyder det ofta att någon annan gör det åt dem. Det innebär att de både blir befriade från själva arbetet och från att lära sig att var och en måste arbeta för att bidra till förbättring.

Så när barnen får hjälpa till hemma lär de sig att det inte är farligt att arbeta samt vikten av att samarbeta med andra. Det gör dem mer anställningsbara den dag de ska söka sig ut i arbetslivet!

Nästa gång du känner du tjatig, tänk så här: Du gör dem bara en tjänst inför framtiden, både i karriären och till den dag de ska skaffa sig ett eget hem.

LÄS ÄVEN: Forskning: barn till äldre mammor har högre bildningsnivå och är friskare

Källa: SVD

Foto: Shutterstock/Halfpoint

Powered by Labrador CMS