Familj

Se-Om-Dina-Agg-Ar-Gamla
Se-Om-Dina-Agg-Ar-Gamla

Hur ser man att ägg är gamla? 4 smarta knep

Finns det knep för att se om ett ägg är gammalt? Ja, det gör det – och Allt för föräldrar har svaret!

Ett gammalt ägg kan bli en otrevlig överraskning. Med våra enkla knep kan du ta reda på om ägget är gammalt innan du knäckt det!

Är ägget ruttet? Ta reda på det så här!

1. Ägg i vatten

Det vanligaste knepet för att se om dina ägg är gamla är att lägga det råa ägget i en skål med vatten. Är ägget gammalt så flyter den direkt upp till vattenytan, är ägget däremot färskt kommer den ligga kvar på bottenytan.

2. Knäck ägget

Du kan också knäcka ett ägg mot till exempel en tallrik. Sprids äggvitan och äggulan ut över tallriken så är det ett dåligt ägg, är den däremot fast och intakt så är det ett tecken på att ägget är bra.

3. Känn ägget mot läppen

Sätt det råa äggets vardera ände mot din läpp. Känner du att det är olika temperaturer mellan botten och toppen av ägget så är det absolut ätbart. Är det däremot ingen skillnad så är ägget gammalt. Detta knep funkar inte om äggen är kylda utan enbart om äggen är rumstempererade.

4. Tugga på ägget

Funkar inte alternativen ovan? Prova ta en tugga av ditt kokta ägg. Smakprovet är, precis som för många andra livsmedel, ett av de mest effektiva sätten för att ta reda på om något är gammalt. Detta tips är inget som rekommenderas för den som är känslig för dåliga smaker.

Är det farligt att äta gamla ägg?

Att äta ett gammalt ägg behöver inte vara farligt. Du kan med andra ord vara lugn om du har fått i dig ett ägg som passerat utgångsdatumet. Datummärkningen av ägg efterföljs av EU-lagstiftningen så Sverige har likt alla andra länder i EU samma bäst-före-datum. Då salmonella är mycket vanligare i ägg utanför Sverige så är det en annan anledning till varför EU har satt så korta datum.

Att äta ett gammalt ägg behöver inte vara farligt. Du kan med andra ord vara lugn om du har fått i dig ett ägg som passerat utgångsdatumet

Hur länge håller ägg?

Om man förvarar sina ägg i kylskåpet där den spetsiga delen ligger nedåt så kan äggen hållas ätbara i 2-3 månader utan problem utan att bli gamla. Tänk dock på att ett färdigkokt ägg inte håller i mer än max en vecka.

Lycka till med dina ägg!

LÄS MER:

Undvik swimmer's ear genom att rengöra dina AirPods så här

Artikelbild: Shawn-Olivier Boivin Blanchard

Powered by Labrador CMS