Datum Fars dag 2023
Fars dag 2023

När är det fars dag 2023?

Missa inte att fira alla pappor på fars dag. Här hittar du datumet!

Varje år firar vi som bekant mors dag i maj och fars dag i november, och detta har vi gjort sedan långt tillbaka. Men att hålla koll på datumet är inte så enkelt. Här går vi igenom när fars dag infaller i år och hur det kommer sig att vi firar fars dag.

När infaller fars dag?

Fars dag infaller alltid den andra söndagen i november, vilket gör att det exakta datumet kan variera mellan olika år. I år firar vi fars dag söndagen den 12 november. Fars dag firas alltså först mot slutet av året, medan mors dag firas i maj.

Infaller fars dag alltid samma datum?

Nej, fars dag infaller som sagt alltid i november och alltid en söndag - närmare bestämt andra söndagen i november. Detta gör att datumet varierar:

  • I år infaller fars dag som sagt 12 november.
  • Nästa år infaller dagen 10 november.
  • Året därpå firar vi fars dag 9 november.
  • Förra året var fars dag den 13 november.

När började vi fira fars dag?

I Sverige har vi firat fars dag sedan 1931, och från början firade vi i juni precis som USA men senare flyttades fars dag till november. Anledningen till att man flyttade på dagen var för att man tyckte att den låg för nära mors dag, som vi firar sista söndagen i maj.

Fars dag kommer, precis som mors dag, från USA. Där började dagen firas redan på 1910-talet, på initiativ av Sonora Smart Dodd. Hon ville hedra sin far eftersom han ensam hade fostrat henne och hennes fem syskon, sedan deras mamma gick bort när hon födde deras sjätte barn.

Dagen spred sig snabbt, och redan 1924 så förklarade dåvarande presidenten Calvin Coolidge att han stödde denna idé. Det var dock först många år senare, närmare bestämt 1966, som den tredje juni instiftades som fars dag i hela USA, av dåvarande president Lyndon B. Johnson.

När firas fars dag i andra länder?

När fars dag firas varierar väldigt mycket mellan olika länder. Sverige delar fars dag med Estland, Finland, Norge och Island. Allra vanligast är dock att dagen firas i juni, precis som i USA, och ett flertal länder är även ensamma om sina dagar. Fars dag infaller från slutet av februari till början av december, men alltid under första halvan av november i Sverige.

Powered by Labrador CMS