Familj

Trolldeg och play doh – recept, tips och trix

Det går snabbt och lätt att göra hemlagad trolldeg och egen play-doh lera. Nästan allt som behövs finns hemma i skafferiet. Modelleringen blir till en lek med barnen samtidigt som ni kan fixa fina dekorationer till jul och påsk.

Till trolldegen har man för det mesta allt som behövs i skafferiet, medan play-do lera kräver en sväng till Apoteket. Men den lilla burken alun räcker till massor av hemgjord majsig play-do med en oslagbart klämvänlig och smidig konsistens.

Recept: Trolldeg

4 dl vetemjöl

2 dl salt

2 dl vatten

2 msk rapsolja

Så gör du degen:

Blanda mjöl, salt, vatten och olja till en smidig deg. Tillsätt lite mer vatten om degen är för torr, och lite mer mjöl om degen är för vattnig.

Om man vill kan man färga degen med karamellfärg, men trolldeg går också bra att måla. Innan målning behöver figurerna torka över natten, eller i ugnen i 100 grader i ca ½-1 timme. För att veta om degen är bra kan du låta en degbiit dingla ner från handen. Töjs den ut? Då är den för lös, tillsätt mer mjöl!

Tips för bättre resultat

– Trolldeg torkar ganska snabbt, men håller cirka ett dygn i plastpåse i kylen. Medan man arbetar med degen är det bra att ha en skål med vatten bredvid och fukta degen emellanåt så att den inte spricker.

– Lösa delar på figurerna, som armar, ben med mera, limmar man fast med vatten. Om det finns plats så förstärk med tandpetare eller tändstickor.

– Innan figurerna torkas så jämna till eventuella sprickor med lite vatten.

Kom ihåg:

Både barn och vuxna kan trolla fram vackra figurer; ljusstakar, dörrskyltar, placeringskort, kylskåpsmagneter, prydnadsfigurer – endast fantasin sätter stopp.

För modellering finns det mesta man behöver i kökslådorna, t.ex.:

• kavel

• bordskniv

• kakformar

• en bit tyg (att trycka mot leran för mönstrad yta)

• vitlökspress

Som dekorationer passar både naturmaterial och småpärlor, t.ex.:

• torkade blommor och blad

• små stenar

• små snäckor

• hela kryddor som svart och rödpeppar, nejlikor

• pärlor

• piprensare

Ska din figur hänga så gör hål med ett sugrör, en bra bit innanför kanten, innan du sätter den i ugnen. Du kan också trycka in ett gem (guldfärgat, det rostar inte) eller speciella öglor som finns att köpa i hobbyaffärer.

Målning och glasering

Hobbyfärg och gouachefärg är vattenbaserde färger som ger fin täckning på trolldeg. Vattenfärg är mindre lämplig då det lätt blir för blött och figurena riskeras att lösas upp.

Pensla med mjölk för ofärgad glasering, pensla med ägg för brödfärgad glsering och stoppa sedan in i 250 graders ugnsvärme några minuter!

För hållbara figurer slutlackar man med hobbylack. Resultatet blir då en glansig, lättorkad och hållbar figur.

LÄS ÄVEN: PYSSELTIPS: Pärlplattor

Recept: Play doh-deg

Ingredienser:

5 dl vetemjöl

3 dl salt

2 msk alun (går också bra med samma mängd citronsyra)

2 msk matolja

4 dl kokhett vatten

karamellfärg

Så gör du play-doh steg för steg

1. Blanda de torra ingredienserna. Var försiktig med alunen/citronsyran. Det irriterar huden i "torr" form så blanda till degen själv, barnen får sitt roliga snart.

2. När vattnet kokar, häll i karamellfärgen. Häll i mycket karamellfärg så blir det lysande starkt färgad play-do.

3. Häll oljan och det kokande vattnet över torrvarorna. Blanda tills degen blivit smidig, gärna i hushållsassistent. Kom ihåg att den bör svalna litet innan telningarna får trycka in nävarna i den.

4. När barnen lekt färdigt för den här gången är det bara att stoppa leran i plastpåse eller burk med lock och spara i kylen, den går att använda många gånger.

Ha det så kul med leken och skapandet!

Powered by Labrador CMS