Familj

Veckans middagstips: Fisk i citronsås

Fisk ger smarta barn var kanske något du fick höra som liten? Sant eller ej så är det riktigt smarrigt! Här är veckans middagstips!

För fyra portioner behöver du:

1 kg potatis

2 msk smör

1 msk vetemjöl

2 dl mjölk

0,5 dl vatten

1 dl vispgrädde

1 tärning fiskbuljong

1 citron600 g sejfilé eller torskfilé

100 g morötter

250 broccoli

salt och vitpeppar

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 200°.

2. Koka 1 kg potatis.

3. Sås (liten kastrull): Smält 2 msk smör i kastrullen. Vispa ner 1 msk vetemjöl och späd, lite i taget, med 2 dl mjölk, ½ dl vatten och 1 dl vispgrädde under vispning. Koka upp och tillsätt 1 msk buljongpulver (alt. 1 tärning), saften från 1 citron (ca 2 msk), 1 krm salt och 2 krm vitpeppar. Puttra på låg värme i 3-5 min.

4. Fisk (ugnsform 20x20 cm): Lägg ca 600 g sejfilé i formen och krydda med 2 krm salt och 1 krm vitpeppar. Häll såsen över fisken i formen. Sätt in formen i mitten av ugnen och stek i 15-17 min.

5. Grönsaker (kastrull): Koka upp 1 liter vatten med 1½ tsk salt i kastrullen. Skala och skär 100 g morötter (1-2 st) i 1 cm breda slantar. Ansa och skär 250 g broccoli i bitar och buketter. Koka morötterna och broccolin i 2 min. Tillsätt 1 fp tinade gröna ärtor (250 g) och koka i ytterligare 1 min. Häll av vattnet, tillsätt 2 msk smör i kastrullen med grönsakerna och blanda om.

6. Ta ut fiskgratängen och servera med den kokta potatisen och grönsakerna.

Smaklig spis!

LÄS ÄVEN: Höstmys med goda och enkla - vinn receptbok

Matfoto: Hanna Johansson

Matstyling: Katarina Bellman

(Middagsfrid.se)

Uppdaterad: 2016-11-05

Powered by Labrador CMS