Familj
Veckans middagstips: Fisk i citronsås
Fisk ger smarta barn var kanske något du fick höra som liten? Sant eller ej så är det riktigt smarrigt! Här är veckans middagstips!
För fyra portioner behöver du:
1 kg potatis
2 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl mjölk
0,5 dl vatten
1 dl vispgrädde
1 tärning fiskbuljong
1 citron600 g sejfilé eller torskfilé
100 g morötter
250 broccoli
salt och vitpeppar
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Koka 1 kg potatis.
3. Sås (liten kastrull): Smält 2 msk smör i kastrullen. Vispa ner 1 msk vetemjöl och späd, lite i taget, med 2 dl mjölk, ½ dl vatten och 1 dl vispgrädde under vispning. Koka upp och tillsätt 1 msk buljongpulver (alt. 1 tärning), saften från 1 citron (ca 2 msk), 1 krm salt och 2 krm vitpeppar. Puttra på låg värme i 3-5 min.
4. Fisk (ugnsform 20x20 cm): Lägg ca 600 g sejfilé i formen och krydda med 2 krm salt och 1 krm vitpeppar. Häll såsen över fisken i formen. Sätt in formen i mitten av ugnen och stek i 15-17 min.
5. Grönsaker (kastrull): Koka upp 1 liter vatten med 1½ tsk salt i kastrullen. Skala och skär 100 g morötter (1-2 st) i 1 cm breda slantar. Ansa och skär 250 g broccoli i bitar och buketter. Koka morötterna och broccolin i 2 min. Tillsätt 1 fp tinade gröna ärtor (250 g) och koka i ytterligare 1 min. Häll av vattnet, tillsätt 2 msk smör i kastrullen med grönsakerna och blanda om.
6. Ta ut fiskgratängen och servera med den kokta potatisen och grönsakerna.
Smaklig spis!
LÄS ÄVEN: Höstmys med goda och enkla - vinn receptbok
Matfoto: Hanna Johansson
Matstyling: Katarina Bellman
(Middagsfrid.se)
Uppdaterad: 2016-11-05