Gravidklåda.
Gravidklåda.

Gravidklåda – orsaker och behandlingar

Det kan vara enormt frustrerande att det kliar på kroppen när man är gravid. Läs lindring och anledning till gravidklåda!

Gravidklåda är vanligt under graviditeten och kan orsaka obekväma symtom för den gravida kvinnan. Klådan kan uppstå på olika delar av kroppen men är vanligast på händer och fötter [1].

Varför får man gravidklåda?

Klåda på huden under graviditeten kan ha olika orsaker. En vanlig anledning är att huden töjs ut och att den gravida har torr hud. Om man redan har anlag för eksem och allergi finns det större sannolikhet att man får klåda under graviditeten.

Gravidklådan kan vara ärftlig

En annan orsak till klåda som kan vara mer intensiv är när levern påverkas under graviditeten. Detta beror på att gallan som levern bildar, vilket hjälper till med matsmältningen, utsöndras via gallgångarna ner till tunntarmen långsammare under graviditeten. Detta kan leda till att gallprodukter fastnar inne i levercellerna, vilket i sin tur kan leda till högre nivåer av gallsyra i blodet som orsakar klåda. Det är vanligt att denna typ av graviditetsklåda är ärftlig.

Om klådan beror på höga nivåer av gallsyror i blodet kan det innebära att barnet föds för tidigt eller drabbas av syrebrist under förlossningen. Detta är dock ovanligt och risken för detta är liten.

Vad ska man göra om jag drabbas av gravidklåda?

Den som upplever mycket klåda under graviditeten regelbundet kan kolla sina värden hos barnmorskan, särskilt om klådan är mycket jobbig och stressande.

Powered by Labrador CMS