Magsjuk och gravid kvinna.
Tips om du blir magsjuk när du är gravid.

Magsjuka när man är gravid – så ska du göra om du blir sjuk

Här kommer tips till dig som är magsjuk och gravid. Vi ger också tips hur du kan undvika att blir smittad!

Att bli sjuk med magsjuka under graviditeten kan vara en obehaglig upplevelse för både mamma och baby. Magsjuka, även kallad gastroenterit, är en sjukdom som orsakas av virus, bakterier eller parasiter som infekterar mag-tarmkanalen. Det kan leda till symtom som kräkningar, diarré, buksmärta och illamående. För att undvika att bli sjuk med magsjuka under graviditeten är det viktigt att förstå hur det sprids och vilka förebyggande åtgärder som kan vidtas.

Vad ska du göra om du drabbas av magsjuka och är gravid?

Att drabbas av magsjuka är aldrig roligt, men det kan vara extra påfrestande om du är gravid eftersom det kan påverka både dig och din ofödda bebis. Här är några tips på vad du kan göra om du blir smittad av magsjuka när du är gravid:

 1. Kontakta din vårdcentral eller barnmorskemottagning. Det är viktigt att du söker hjälp så fort som möjligt om du har magsjuka och är gravid, eftersom du kan behöva extra vård och uppföljning.

 2. Se till att få tillräckligt med vätska. När du har magsjuka förlorar du mycket vätska och det kan vara extra viktigt att få i dig tillräckligt med vätska om du är gravid. Drick mycket vatten och tänk på att undvika drycker med högt sockerinnehåll.

 3. Undvik att äta tung och fet mat. När du har magsjuka kan det vara svårt att äta och matsmältningen kan påverkas. Se till att undvika tung och fet mat och försök att äta lättare mat som ris, kyckling och grönsaker.

 4. Tvätta händerna ofta och noga. Magsjuka sprids lätt via händerna, så det är extra viktigt att tvätta händerna ofta och noga om du är gravid och har magsjuka. Använd rikligt med tvål och vatten och tvätta händerna i minst 20 sekunder.

 5. Vila och undvik stress. När du är gravid är det extra viktigt att du vilar och tar hand om dig själv. Se till att ta det lugnt och undvik stress och ansträngning om du har magsjuka.

Genom att följa dessa tips kan du hjälpa till att lindra symptomen på magsjuka och skydda dig och din ofödda bebis från eventuella komplikationer. Kom ihåg att söka hjälp om du har frågor eller oro kring din hälsa och graviditet.

Hur sprids magsjuka?

Magsjuka sprids vanligtvis genom kontakt med en infekterad person eller genom förtäring av förorenad mat eller dryck. När en person som bär på magsjuka virus, bakterier eller parasiter hanterar mat, kan sjukdomen lätt spridas till andra som äter maten. Vissa bakterier som orsakar magsjuka, såsom Salmonella och E. coli, kan finnas på livsmedel som inte har hanterats ordentligt eller har blivit dåligt under transport.

Hur du undviker att bli magsjuk som gravid

För att undvika att bli sjuk med magsjuka under graviditeten kan följande förebyggande åtgärder vidtas:

 1. Tvätta händerna: Tvätta alltid händerna före och efter att du hanterat mat, använt toaletten eller efter att du varit ute bland människor. Använd tvål och varmt vatten och tvätta händerna i minst 20 sekunder.

 2. Undvik förorenade livsmedel: Undvik att äta mat som är förorenad med bakterier eller parasiter. Försök att undvika rått kött, opastöriserad mjölk, råa ägg och råa skaldjur.

 3. Förvara mat rätt: Förvara mat på rätt sätt genom att hålla den kyld eller frusen. Undvik att låta mat stå framme i rumstemperatur under längre tid.

 4. Drick säkert vatten: Drick alltid säkert vatten genom att koka vattnet eller använda filtrerat vatten.

 5. Undvik kontakt med sjuka personer: Undvik att ha kontakt med personer som har magsjuka, särskilt om du är gravid.

 6. Håll rent: Håll alltid köksredskap och ytor rena. Använd varmt vatten och tvål för att tvätta ytor och köksredskap.

 7. Undvik opastöriserade livsmedel: Undvik opastöriserade mjölkprodukter och mjölkprodukter som innehåller råa ägg.

 8. Laga mat ordentligt: Se till att laga mat ordentligt för att undvika att maten blir kontaminerad.

 9. Undvik bufféer: Undvik att äta på bufféer där maten kan ha stått framme under lång tid.

 10. Använd skydd: Använd skydd som handskar när du hanterar mat

Powered by Labrador CMS