Kvinna med oligohydramnios.
Kvinna med för lite fostervatten.

Vad händer om man har för lite fostervatten?

Här går vi igenom oligohydramnios, vilket betyder att man har för lite fostervatten.

För lite fostervatten under graviditeten kan vara en oroande situation för många blivande mammor. Fostervatten fungerar som en skyddande kudde för din bebis och hjälper till att reglera temperaturen i livmodern. Men vad innebär det om du har för lite fostervatten och vad kan man göra åt det?

Vad innebär för lite fostervatten?

Fostervatten kan mätas under en ultraljudsundersökning. Normalt sett ligger mängden fostervatten mellan 500 och 1500 milliliter. Om din mätning av fostervatten visar att du har mindre än 500 milliliter fostervatten, klassas det som oligohydramnios eller "för lite fostervatten". Detta kan orsakas av en rad olika faktorer, som att bebisens njurar inte fungerar korrekt, problem med moderkakan eller om du har läckt fostervatten för tidigt.

Vad händer om man har för lite fostervatten i magen?

För lite fostervatten kan leda till komplikationer under graviditeten, såsom högre risk för infektioner, placentaavlossning och förtida födsel. Om din läkare upptäcker oligohydramnios, kommer de sannolikt att rekommendera ytterligare tester och övervakning för att försäkra sig om att bebisens hälsa inte påverkas.

För lite fostervatten kallas också "oligohydramnios".

Behandlingen av oligohydramnios beror på orsaken till den låga mängden fostervatten. I vissa fall kan för lite fostervatten lösas genom att öka ditt vätskeintag, vilket kan hjälpa till att öka mängden fostervatten. Ibland kan det dock krävas medicinsk behandling för att hantera underliggande orsaker till oligohydramnios.

Det är också viktigt att ta hand om dig själv och din bebis under graviditeten genom att äta en hälsosam kost, få tillräckligt med vila och motionera regelbundet. Detta kan bidra till att minska risken för komplikationer under graviditeten och stödja din bebis hälsa.

Om du misstänker att du har för lite fostervatten eller om du har andra frågor eller oro kring din graviditet, bör du alltid rådfråga din läkare. Din läkare kan ge dig mer information om vad som kan orsaka låg fostervattenmängd och vilka steg du kan ta för att stödja din bebis hälsa.

Källor:

Powered by Labrador CMS