Tips för bättre hållning.
Tips för bättre hållning.

6 tips: Undvik ryggproblem med rätt hållning

6 tips på hur du kan förbättra din hållning.

Dålig hållning är knappast ovanligt, men det kan vara mer besvärande än vad man kan tro. Ofta innebär en dålig hållning betydligt mer än just att hållningen är dålig - det kan till exempel medföra värk och ge andra symtom. Som tur är finns det en hel del som man kan göra åt det, och det kommer vi att gå igenom här.

Så vet du att du har dålig hållning

De flesta som har dålig hållning vet om det, antingen för att man känner att man inte sitter, står och går med rak rygg eller för att man ser det i spegeln. Är hållningen dålig så är man mer ihopsjunken, istället för rak i ryggen. Dålig hållning kan även innebära att axlarna är för högt upp, eller huvudet framskjutet.

En dålig hållning kan även ge stelhet i axlar, bröst, rygg och nacke. Man kan få värk i bröstryggen och nacken, och huvudvärk. Dålig hållning kan också ge trötthetskänsla, speciellt på eftermiddagen och kvällen. Smärtan kan i sin tur ge sömnproblem, för att man helt enkelt får svårt att somna när man har värk.

Anledningar till att man får dålig hållning

De vanligaste orsakerna till dålig hållning är att man inte tränar tillräckligt, eller har ett arbete där man sitter i en dålig position långa stunder, eller en kombination av dessa saker. Ett stillasittande arbete är framför allt dåligt för hållningen om man till exempel sitter i kassan eller jobbar framför datorn.

En annan orsak till dålig hållning kan vara värk i kroppen, som medför att kroppens belastas fel. Det kan till exempel vara att man har ont i en fot och därför stödjer mest på andra foten, vilket ger en avvikande gång och att kroppen belastas snett.

6 tips: Så förbättrar du din hållning

1. Styrketräning

Det allra bästa sättet att förbättra sin hållning är oftast motion, och då framför allt styrketräning. Det finns många övningar som är bra just för hållningen.

2. MBT-skor

När du använder MBT-skor måste kroppen hela tiden jobba med att hålla balansen, vilket gör att du får en naturligt rak hållning.

3. Vardagsmotion

Vardagsmotion är bra på många sätt, bland annat för hållningen. Se till att få in mer motion i vardagen genom att ta trappor istället för hissen, gå av en hållplats tidigare, parkera bilen en bit ifrån och liknande.

4. Hållningssele/hållningsväst

Det finns många produkter som är bra för hållningen, genom att de hjälper till att hålla upp kroppen på rätt sätt. Genom att använda en sådan en tid kan man vänja sig vid den hållningen, så att man senare håller samma position automatiskt.

5. Se över kroppen

Om du har värk någonstans kan det som sagt medföra att kroppen belastas fel. Se därför till att göra något åt det, om du upplever värk någonstans i kroppen.

6. Mikropauser med rörelse

Om du har ett stillasittande jobb, eller av annan anledning sitter stilla långa stunder, så bör du se till att ta mikropauser regelbundet. Se också till att röra dig under dessa mikropauser - gå omkring eller stretcha.

Powered by Labrador CMS