Laktosintolerans mjölkallergi skillnader Livsmedelsverket
Laktosintolerans mjölkallergi skillnader Livsmedelsverket

Skillnad på laktosintolerans och mjölkallergi

Tror du att mjölkallergi och laktosintolerans är samma sak? Då har du fel, det är faktiskt två vitt helt skilda saker. Här beskriver vi skillnaden.

Mjölkproteinallergi

Mjölkallergi beror på en reaktion mot proteiner som finns i mjölken. Symtom som kan komma av mjölkallergi är till exempel kräkningar, ont i magen, diarré och hudreaktioner. Vissa får även astma.

Bland små barn är allergin relativt vanligt men den brukar växa bort ju äldre barnet blir. Av Sveriges befolkning är cirka 0,5 till2,5 % av alla barn och 0,1 till 0,2 % av alla vuxna allergiska mot mjölkproteiner.

För en mjölkallergiker måste mjölkprodukter helt uteslutas från kosten. På innehållsförpackningen måste det alltid framgå om en produkt innehåller mjölk eller skummjölk, så är man osäker bör man alltid läsa den.

Laktosintolerans

En person som är laktosintolerant har brist på ett enzym i kroppen som heter laktas. Det behövs för att man ska kunna bryta ner laktos och mjölksocker i tunntarmen. Symtom man kan få är att magen ”bullrar” och/eller blir svullen, att man får gaser, magont och diarré.

I Sverige är cirka 4-10 % av alla vuxna laktosintoleranta men procentantalet varierar världen över. I Finland till exempel är 15-20 % laktosintoleranta, kring medelhavet 30-60 % och i Sydarmerika, Asien och Afrika är nästan alla vuxna laktosintoleranta.

Det är få små barn som är laktosintoleranta. Hos de som har anlag för laktosintolerans brukar det märkas av först i skolåldern.

Idag är laktosintolerans ett relativt vanligt problem och många väljer att utesluta laktos från kosten utan att vara helt intoleranta. Utbudet av laktosfria produkter är därför stort i de flesta butiker.

I forumet diskuteras just nu saken. Vill du delta i diskussionen och dela med dig av dina erfarenheter, klicka här!

(Källa: Livsmedelsverket.se)

Powered by Labrador CMS