Tips på hur du kan må bättre
Tips för hur du kan må bättre i vardagen.

Välmående: Må bättre med små förändringar i vardagen

Enkla tips för dig som vill må bättre och bli gladare!

Det är knappast ovanligt att man mår sämre i perioder, och ibland vet man inte ens varför. Att ta hand om sig själv och sin hälsa, såväl den fysiska som den psykiska, är dock viktigt. Det är en förutsättning för att orka med vardagens krav och för att livet ska kännas roligt. Mår man dåligt en längre tid kan det dessutom bli värre, och svårare att åtgärda. Här kommer våra bästa tips på hur du kan må bättre.

12 Tips för att må bra

 • Drick vatten. Vatten är livsnödvändigt och det absolut bästa du kan dricka. Om du i dagsläget dricker för lite överlag, dricker för lite vatten eller för mycket av något annat så kan du enkelt förbättra din hälsa genom att dricka mer vatten.
 • Motionera mera. Motion är också otroligt viktigt, så om du inte redan motionerar tillräckligt bör du se till att göra det. Börja gå promenader, träna på gym, gör hemmaövningar eller se till att få in mer vardagsmotion.
 • Prioritera sömnen. Allting börjar med en god natts sömn. Se till att sova tillräckligt varje natt så att du kan vakna utvilad, och orkar med dagen.
 • Ät regelbundet och varierat. Väldigt många kan enkelt förbättra sitt mående genom att se över kosten. Kanske äter man för lite, för mycket, för enformigt, för sällan eller för ofta. Se till att äta regelbundet, varierat och mycket grönt.
 • Tänk på andningen. Även om vi alla andas så gör vi det på olika sätt, och andningen påverkas oss faktiskt mer än vad vi tror. Se till att stanna upp och göra andningsövningar några gånger per dag - det kan göra mer än vad du tror. En enkel andningsövning som gör oss lugnare är att andas i en fyrkant - andas in samtidigt som du räknar till fyra, håll andan fyra sekunder, andas ut samtidigt som du räknar till fyra och håll andan och räkna till fyra - och upprepa. Något annat som är enkelt att komma ihåg är att andas in genom näsan, och ut genom munnen, långsamt. Utandningen ska ta längre tid än inandningen.
 • Umgås med rätt människor. Det sociala är som bekant viktigt, men om du umgås med människor som får dig att må dåligt får det förstås motsatt effekt. Umgås med människor som gör dig glad, och undvik energitjuvar.
 • Se över din livssituation. Det är såklart svårt att må bra om det är något i livet som känns helt fel. Se över din livssituation och fundera över om det finns något du kan förbättra - kanske behöver du träna mer, bryta kontakten med någon, byta jobb, vara utomhus oftare, flytta, testa något nytt eller göra något helt annat.
 • Ta en paus från mobilen. En stor anledning till att många mår dåligt i dag är mobiler överlag, och kanske framför allt sociala medier och nyheter. Ta en paus från sådant, och unna dig en dag utan mobilen då och då.
 • Se till att få frisk luft och sol. Även om vi vet hur viktigt det är att gå ut och få frisk luft så är detta något som många "fuskar" med. Se till att vistas utomhus varje dag, och se till att ta vara på solen. Om du tar en promenad på dagen får du med tre viktiga komponenter för hälsan på en gång - frisk luft, motion och solljus.
 • Vitaminer & mineraler. Vitamin- och mineralbrister är väldigt vanligt, och många har det utan att känna till det. Det är dock väldigt enkelt att ta reda på hur värdena ser ut, med ett enkelt blodprov. Håll koll på dina värden, ta tillskott vid behov eller ta en bra multivitamin- och mineral. Tänk också på att i stort sett alla behöver D-vitamintillskott under vinterhalvåret, eftersom vi får D-vitamin från solen och det lilla solljus vi får under vintern inte räcker till. D-vitamin lagras i kroppen, men lagret räcker tyvärr inte hela vintern, så fyll på med D-vitamin!
 • Skriv. Att skriva är otroligt terapeutiskt, oavsett om man skriver dagbok, dikter, noveller eller bara skriver ned sina tankar. De allra flesta skulle må bra av att göra det, och det bästa är att man inte behöver vara bra på det. Du kan skriva precis vad du vill, och när du vill.
 • Prata med någon. Om ingenting hjälper så kan man behöva prata med någon, antingen en nära vän som man litar på eller en psykolog. Även om det för många känns skamligt att gå och prata med någon så är detta något vi alla behöver, ibland eller hela tiden, och många skulle kunna må bättre av att göra det.
Powered by Labrador CMS