Blödande tandkött? Det här bör du göra om ditt tandkött blöder vid tandborstning

Blödande tandkött? Det här bör du göra om ditt tandkött blöder vid tandborstning

Du har kanske varit med om att ditt tandkött blöder när du borstar tänderna eller använder tandtråd. Här reder vi ut vad det kan bero på – och vad du ska göra åt saken.

Det är väldigt vanligt med blödande tandkött; hela en tredjedel av svenskarna lider av problemet*. Just därför kanske man tänker att det inte är någon fara, men faktum är att blödande tandkött kan betyda att tandköttet inte är friskt, och kan vara ett av de första tecknen på tandköttssjukdom.

 

Vad beror det på?

Det finns såklart flera anledningar till att tandköttet kan blöda, som att du till exempel borstar alldeles för hårt eller använder tandtråden på fel sätt. Men en av de vanligaste orsakerna till att tandköttet blöder är att du har plack.

Plack är bakterier som samlas och bygger upp en tunn beläggning omkring och mellan tänderna. Dessa bakterier producerar sedan syror som i sin tur irriterar tandköttet. Blir du inte av med placken kan den hårdna till så kallad tandsten som gör det svårare att hålla rent. Tandstenen kan du dessutom inte få bort själv utan du behöver få hjälp hos tandläkaren eller tandhygienisten. Om du i god tid börjar använda en tandkräm som aktivt löser upp plack, kan du förhindra att det går så långt.

 

Varför kan det vara farligt?

Att tandköttet blöder kan vara ett första tecken på gingivit (tandköttsinflammation) och om du inte behandlar detta kan du få fler symptom, som dålig andedräkt och svullet och tillbakadraget tandkött. Har tandköttet börjat dra sig tillbaka kan fler bakterier samlas i de fickor som uppstår och på sikt kan det leda till parodontit (tandlossning). Det är alltså viktigt att ta tag i problemet i tid!

 

Vad kan du göra åt ditt blödande tandkött?

Tandkrämen parodontax är utformad för att stoppa blödande tandkött**. Den innehåller både fluor som motverkar karies och natriumbikarbonat, som löser upp placket och gör det enklare att borsta bort. parodontax är fyra gånger så effektiv som vanliga tandkrämer på att ta bort orsaken till blödande tandkött***. Natriumbikarbonatet ger också tandkrämen sin speciella, lite salta smak, och känslan av rena, glatta tänder efter borstningen.

KÖP PARODONTAX HÄR!

Det är också viktigt att borsta tänderna ordentligt två gånger om dagen och att använda tandtråd eller en mellanrumsborste.

 

*GSK U&A studie Sverige April 2017
**Vid användning två gånger per dag
***Tar bort mer plack än en vanlig tandkräm efter en professionell rengöring  och borstning två gånger dagligen

Varumärken ägs av eller licensieras till GSK-koncernen. ©2019 GSK-koncernen eller dess licensgivare. CHSE/CHPDX/0013/19b