Familj

Dietistens bästa tips – så får du barnen att äta näringsrik mat

Makaroner till middag igen? Inget att skämmas för, det händer oss alla. Dietisten Emma Martner menar att matglädje och planering är de viktigaste delarna av barnfamiljens middagsrutiner.

Här är dietistens 5 bästa tips på hur ni får barn (och föräldrar!) att äta bättre mat:

1. Skapa en positiv matmiljö

Att äta tillsammans i familjen och skapa en positiv matmiljö vid middagsbordet är framgångsfaktorer för att barnen ska få i sig bra med energi och näring. Barn gör som vi gör, därför är du som förälder en viktig förebild. Hoppar du över grönsakerna, äter mycket sockerrik mat eller går på vissa dieter kan detta även påverka dina barn. Genom att laga och servera varierad mat hemma och följa de allmänna kostråden med mer grönsaker, frukt, bär, fisk och fullkorn samt begränsa sötsaker skapar man en bra grund. Vi kan äta allt, men inte alltid!

2. Planera din matvecka!

Se till att ha ett enkelt basförråd av livsmedel hemma samt planera. I en intensiv vardag fylld av arbete, skola och förskola och fritidsaktiviteter är matplanering en viktig framgångsfaktor. Vi tar sällan de bästa besluten om vi behöver gå och handla hungriga eller kommer hem och ska fixa middag med skrikande, vrålhungriga barn.

3. Skriv ner 10-15 rätter att variera

Skriv upp ett antal rätter (10-15 stycken) som ni kan rulla runt på i vardagen. Bra mat behöver inte ta lång tid att laga och det krävs inte mängder av kokböcker eller avancerade recept – håll det enkelt. Utgå från varierade kolhydratkällor som pasta, ris, potatis, rotfrukter och olika gryn. Lägg till proteinkälla i form av kött, fisk, kyckling, bönor och linser. Se till att grönsaker finns med.

4. Få rätt mängd vitaminer och mineraler

Barn som äter varierad mat får generellt i sig tillräckligt av de flesta näringsämnen, så länge maten är bra och man begränsar energitäta och sockerrika livsmedel som godis, läsk, glass och andra sötsaker. Järn och D-vitamin är näringsämnen som är svårare att få i sig tillräckligt av för barn och därför bör man ha lite extra koll på dessa. Alla barn upp till 2 år rekommenderas därför D-droppar för att täcka behovet och många barn kan behöva använda det längre tid än så. D-vitamin är viktigt för skelett och tänder samt har en roll i immunförsvaret. Järn behövs för att transportera syre i blodet, hjärnans utveckling samt för tillväxt och är därför extra viktigt för barn. Rikligt med järn finns i blodpudding, leverpastej och annan inälvsmat samt i kött och fisk.

5. Smarta genvägar

Ibland eller till och med ofta behöver man ta genvägar för att få vardagen att gå ihop. Här är dietistens Emma Martners knep för snabb men ändå näringsrik mat:

- Vid val av halvfabrikat – titta efternyckelhålsmärkning för att göra ett bättre val med tanke på fettinnehåll och saltmängd.

- Morötter som skärs i stavar, frysta grönsaker som kokas eller wokas samt färdigsköljda sallader i påsar är enkla genvägar till att få med grönsaker i måltiden.

- Frysta wokgrönsaker, portionsbitar fryst fisk, färdigkokta bönor på tetra, färdiga tomatsåser på tetra, färdiggrillad kyckling och bra halvfabrikat är tips på genvägar för en bra matvardag.

- Laga storkok och låt rester bli nya rätter. En stor mängd köttfärs kan ge köttfärssås ena dagen och en god köttfärspaj eller tortillarullar andra dagen.

Vill du komplettera ditt barns kost med extra vitaminer och mineraler? Köp MittVal vitaminer och mineraler för barn här!

MittVal är en serie kosttillskott med vitaminer och mineraler. Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil. MittVal marknadsförs av Meda AB, a Mylan Company.

Powered by Labrador CMS