Hjälp! Mitt barn vägrar att äta

Hjälp! Mitt barn vägrar att äta

Foto: New Africa/Shutterstock.

MittVal är en serie kosttillskott med vitaminer och mineraler. Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil. MittVal marknadsförs av Meda AB, a Mylan Company.

Mutor, hot och tjat. Vad gör vi inte för att få barnen att äta? Dietisten Emma Martner ger oss 5 oslagbara tips på hur vi kan få små matvägrare på andra tankar.

När behöver man som förälder bli orolig på riktigt? Emma Martner, dietist och föreläsare, lugnar och förklarar att näringsbrist är relativt ovanligt. I stället bör man se barnens intag över tid. Ena dagen ratas allt på tallriken utom köttbullarna, andra dagen äts bara pastan och nästa middag endast morotsstavarna. Men såklart ska man göra det man kan för att skapa harmoniska måltider och bra förutsättningar för att få barnen att äta.

Här är Emma Martners 5 enkla tips för matglädje under småbarnsåren – som alla kan få till!

1. Stay cool

Det kan vara svårt och mycket tålamodskrävande med barn som inte vill äta. Som förälder gör du bäst i att försöka behålla lugnet och skapa en positiv matmiljö – låt matbordet vara en plats fri från konflikter.

2. Rutiner, rutiner, rutiner …

Håll en regelbunden måltidsordning utan småätande emellan. Ibland kan matvägran vid middagen bero på småätande innan måltiden eller att barnet vet att det får exempelvis en macka eller annat det gillar om hen äter dåligt vid middagen. Du som förälder bestämmer vad som ska serveras och barnet bestämmer vad och hur mycket det vill äta. Så laga aldrig mer än en rätt.

3. Tacomodellen

Servera maten i olika skålar som barnen själv får plocka av. Foto: Lesya Dolyuk/Shutterstock

Barn gillar att se maten och därför kan grytor och gratänger kännas ”läskiga”. Servera därför maten uppdelad, till exempel pasta för sig, kyckling för sig och grönsaker i olika skålar – som vid en tacosmåltid. Försök få barnen att alltid smaka maten. Inför nya livsmedel efterhand. Underlätta för barnet genom att det alltid finns något på bordet som barnet känner igen och tycker om.

4. Ta med barnen i köket

Låt barnen vara med i köket – det kan öka nyfikenhet och göra det lättare att våga smaka. Att få ta maten själv, känna och lukta på maten ger kontroll och kan därmed underlätta för barnet att äta. Undvik att tjata och hota – det försvårar oftast situationen ännu mer.

5. Låt det ta tid

Kom också ihåg att matglädje och upptäckt av nya smaker får ta tid - och för vissa barn tar det längre tid än för andra ...

Vill du komplettera ditt barns kost med extra vitaminer och mineraler? Köp MittVal vitaminer och mineraler för barn här!
 

MittVal är en serie kosttillskott med vitaminer och mineraler. Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil. MittVal marknadsförs av Meda AB, a Mylan Company.

Advertisement