Familj

När amningen krånglar - så kan du få hjälp!

Mys eller krångel? Att få problem med amningen är vanligt, särskilt de första veckorna. Besvär som inte åtgärdas leder lätt till fler problem. Därför är det bra att söka råd och hjälp i god tid, menar Elisabeth Rosén, ST-läkare inom gynekologi och obstetrik.

Om du inte kan eller vill amma så är flaskmatning med bröstmjölk eller ersättning ett fullgott alternativ för din nyfödda bebis.

Amning ger livsviktig näring och är även en källa till närhet, anknytning och återhämtning. Men det är inte ovanligt att amningen krånglar. Sår, ömma bröstvårtor och mjölkstockning är något de flesta mammor drabbas av de första veckorna.

– Därför är det viktigt att information om de vanligaste amningsbesvären, hur de behandlas och när man bör söka vård, ges tidigt - helst redan på MVC, förklarar Elisabeth Rosén.

Du är inte ensam

Många drar sig för att ta hjälp när amningen inte fungerar. Man kämpar på i det tysta eller ger upp efter bara några dagar, vilket skulle kunna förhindras. Ta hjälp med amningen hos KRY här >>

Det handlar ofta om skamkänslor och prestige. Många tror också att amningen är något de förväntas kunna klara av på egen hand och känner sig väldigt ensamma och utsatta med sina problem. Amningsproblem är dock mycket vanliga, jag upplever att de flesta nyblivna föräldrar har problem med amningen någon gång. Vården måste därför vara mer erkännande och lättillgänglig, för alla ammande har rätt att få det stöd och den hjälp de behöver, säger Elisabeth Rosén.

Varför uppstår problemen?

– Amningsproblem kan bero på fysiska problem som till exempel att barnets tungband är för kort eller att bröstvårtorna hos mamman är indragna. Mycket vanligare är dock att problemen beror på att det är svårt att hitta en bra amningsposition vilket gör att bebisens tag om bröstet blir suboptimalt. Det i sin tur leder ofta till såriga bröstvårtor, mjölkstas och en missnöjd bebis. En suboptimal amning skapar ofta en enorm stress och oro hos mamman, vilket ytterligare försämrar förutsättningarna för en bra amningsupplevelse, fortsätter Elisabeth Rosén.

Ofta blir det en ond spiral. Skrikande bebis, stressad mamma, fel amningsposition och att bebisen inte får rätt tag om bröstvårtan leder till mer smärta och gör amningen svårare.

Har du problem med amningen? Läs mer och ladda ner KRY-appen för stöd och rådgivning här >>

Få hjälp hemma

Då en fungerande amning hänger ihop med en trygg och lugn miljö kan hjälpen med fördel ske i hemmiljö. Därför har KRY tagit fram en digital amningshjälp. KRYs amningstjänst är utvecklad för hjälpa föräldrar som av olika skäl inte får amningen att fungera optimalt. I appen erbjuds bedömning av alla slags amningsbesvär. Där har du möjlighet att i lugn och ro tala ut om dina besvär, få rådgivning kring amning samt träning i amningsteknik. Du kan få behandling mot de flesta vanliga amningsbesvär, samt remitteras till en av våra läkare eller psykologer vid behov.

Amning i siffror

  • Amningsfrekvensen i Sverige var som högst under perioden 1995–2004.

  • Jämfört med andra länder toppar Sverige amningsstatistiken.

  • 2017 ammades 95 procent av barnen vid en veckas ålder år 2017. Motsvarande siffra vid sex månaders ålder var drygt 63 procent.

  • Minskningen av enbart amning är som störst mellan fyra och sex månaders ålder.

  • Det finns en del regionala skillnader när det gäller amning. Vid sex månaders ålder ammades flest barn i Stockholm och på Gotland år 2017.

Källa: Socialstyrelsen

Så här installerar du KRYs amningstjänst

Installera KRYs app och välj symptomet ”amningsbesvär”. Här får du svara på några frågor om dina besvär och efter det ställs du i kö till ett möte med en sjuksköterska som är expert på amning.

Tjänsten är kostnadsfri i hela landet och du behöver inte boka tid i förväg.

Amningshjälpen är tillgänglig varje dag 08.00- 19.00 och du har möjlighet att boka uppföljningsmöten med samma barnmorska eller sjuksköterska så länge du behöver hjälp.

Läs mer om amningsbesvär här.

Powered by Labrador CMS